4 mai 2024
OpiniiEditorial„Ziua Copilului” altfel  

„Ziua Copilului” altfel  

Titlul de mai sus nu arată nicio aliniere la inițiativa aplicată de câțiva ani în școlile din România, numită chiar așa, „Școala altfel”, prin care se încearcă un alt mod de a face educație școlară, prin activități ieșite din tiparele obișnuite, din rigorile metodelor clasice.

Titlul mi-a fost inspirat de un ONG care încearcă să ne atragă atenția asupra sărbătorii anuale dedicată copiilor, dar la date diferite în unele țări. La unii, data este 20 noiembrie, ziua în care a fost adoptată Declarația Națiunilor Unite pentru Drepturile Copilului. În fosta URSS și în țările care i-au fost satelitare, deci și la noi, data aleasă a fost 1 iunie, prima zi de vară în Emisfera Nordică. Multe țări au optat însă și pentru alte date din calendar.

Consemnăm, în aceste zile sau în preajma lor mai ales acțiuni standard dedicate copiilor, organizate de instituții de stat sau de organizații de diferite orientări, de regulă evenimente edulcorate specifice lumii celor mici. Anul acesta m-am trezit, însă, pe e-mail, cu un apel care are și un ușor iz publicitar. Semnalul vine de Asociația BookLand, care ne atrage atenția că în problema acestei sărbători ar trebui să vedem și o altfel de realitate. „Încă există o mare discrepanță între deziderate și realitate – spun ei. Potrivit UNICEF, circa 170 de milioane de copii lucrează, jumătate dintre ei chiar 16 ore pe zi. Evident că aceștia nu mai au când să meargă și la școală. Iar exploatarea copiilor prin muncă (70% activitate agricolă) este de trei ori mai mare în mediul rural decât în urban”.

Și exemple sunt date și din România: 21% dintre copiii din mediul rural consideră că nu sunt niciodată sau sunt doar uneori fericiți, potrivit studiului ″Bunăstarea copiilor din mediul rural″ (Fundația World Vision România 2020). 80% dintre ei muncesc 1-2 ore pe zi în gospodărie, fac curățenie, îngrijesc animalele sau au grijă de alți membri ai familiei. (Doar) o treime dintre părinți recunosc că au un comportament necorespunzător cu proprii copii (îi îmbrâncesc, jignesc, lovesc). Iar 1 din 10 copii recunoaște că seara se duce flămând la culcare.

Șirul exemplelor, credibile, continuă. Asociația BookLand nu uită, totuși, să arate că ea reprezintă „un demers educațional de amploare, unic în Romania: renovează și dotează școli în mediul rural, inspiră tinerii prin intermediul interviurilor cu persoane excepționale care și-au îndeplinit visele și organizează cele mai cool tabere”. Să mai spun, doar, că BookLand a renovat o școală și în județul Bacău, la Țepoaia (Motoșeni).

Ziua Copilului înseamnă deci un cumul de activități și realități „altfel”.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri