În ședința extraordinară de joi, 15 februarie, se va pune, din nou la vot, problema dării în administrare către Societatea de Servicii Publice (SSP) a unor porțiuni din domeniul public al orașului, pentru ca firma primăriei să poată asigura mentenanța. Până acum, proiectul a fost blocat din cauza Opoziției care a refuzat să voteze, coaliția aflată la Putere neavând cum să obțină cele două treimi din voturi necesare. Pentru ședința de joi, însă, problema pare ca și rezolvată după detonarea spectaculoasă a consilierilor aleși pe listele PSRo. Joi se va lua act de ordinul prefectului prin care Cristinel Manolache a pierdut mandatul de consilier, prin urmare, fără cei patru membri ai PSRo, majoritatea de două treimi necesară trecerii proiectului va fi de 13 voturi, fix câți membri are coaliția PSD+ALDE+PMP.

Ce e cu Societatea de Servicii Publice?

Societatea a fost înființată de către municipalitatea băcăuană pentru a se ocupa de întreținerea drumurilor, a iluminatului public, a parcurilor și cimitirelor și a presta alte servicii de care are nevoie Primăria sau instituțiile din subordinea sa. Anul trecut, SSP a demolat celebrul sens giratoriu de la Colegiul Economic și a amenajat 33 de clase de la grupa pregătitoare din școlile din municipiul Bacău. Directorul SSP, Vlad Ionuț Popa, a declarat, azi,  în cadrul unei conferințe de presă, că societatea s-a ocupat și de iluminatul festiv de Sărbători, de organizarea evenimentelor dedicate Sărbătorilor de Iarnă, dar și de intervențiile la sistemul de iluminat public.

Problema iluminatului public

Conform unui studiu realizat de o firma de consultanță, un oraș ca Bacăul ar trebui să aibă, în mod normal, circa 600 de intervenții pe an la iluminatul public. Numai că, din cauza stării proaste a sistemului din Bacău, SSP a intervenit de peste 500 de ori numai în 120 de zile. „O parte dintre lucrările din municipiul Bacău au fost subevaluate iar constructorii au venit cu materiale de proastă calitate”, explică Nicu Zaharia, director de strategie al SSP. El spune că, de exemplu, pe strada Milcov, constructorul care a realizat iluminatul public a debranșat rețelele secundare astfel încât strada era iluminată dar parcările din spatele blocurilor, nu.

„Pentru prima dată municipiul Bacău poate trage la răspundere o societate pentru lucrările pe care le face. De exemplu, societatea care a construit sensul giratoriu fără autorizație s-a desființat la un an după ce a făcut lucrarea. Firmele private care urmăresc profitul în detrimentul calității nu ajung să dea explicății Consiliului local, dar SSP va putea fi chemată să dea socoteală”.
Vlad Ionuț Popa
director SSP Bacău

Cimitirele se întorc în administrarea Primăriei

Cimitirele din municipiul Bacău vor fi administrate de SSP. Marea majoritate a acestora au fost administrate de ani de zile de către o societate privată. Contractul cu această firmă a expirat iar, potrivit proiectului de hotărâre care va fi discutat joi în Consiliu local, administrarea cimiterelor va reveni firmei municipalității. Conducerea SSP spune că prețurile serviciilor vor fi mai mici cu 10 la sută iar personalului de bază i se va face o oferta de preluare.

Giratoriile din Șerbănești, gata în acest an

Cele două sensuri giratorii prevăzute a fi construite în zonabenzinăriei de la Podul Șerbănești ar trebui să fie realizate până la finele acestui an. „Am vrut să pornim lucrările încă de anul trecut, dar a depins de soluția companiei de electricitate la devierile de rețea”, explică directorul Popa. Proiectul pentru giratorii este gata și se pregătește trecerea indicatorilor tehnico-economici prin Consiliul local.

Alte articole