21 mai 2024
Actualitate„Ziua bucuriei” sărbătorită în Comunitatea evreiască din Bacău

„Ziua bucuriei” sărbătorită în Comunitatea evreiască din Bacău

Comunitatea evreiască din Bacău a sărbătorit, duminică, 22 mai, Lag BaOmer, prăznuirea în cea de a 33-a zi a numărătorii Omerului (a 49-a zi dintre Paștele evreiesc și sărbătoarea Shavuot, care eternizează momentul în care Legea divină Tora a fost dată poporului evreu). Evenimentul a avut loc la Clubul comunității evreiești „Hausfater Malca” (numit astfel în memoria celei care a activat toată viața pentru bătrânii din comunitate). În acest an, Lag BaOmer a fost, în calendarul ebraic, pe 19 mai, sărbătoarea fiind în fiecare an în luna mai.

Despre semnificația sărbătorii Lag BaOmer au vorbit președintele Comunității evereilor – ing. Hainrich Brif, secretarul acesteia – ing. Florin Goldring și un membru al Comunității – Vasile Misloschi.

„Se discută mult Despre Lag BaOmer, dar se știu puține – a precizat, de la început, Heinrich Grif. Sunt și acum controverse legate de originea sărbătorii. Ea este, de fapt, o semisărbătoare, în care este permis să se facă foc, să se gătească mâncare etc. Mai mult, este o sărbătoare în care, tradițional, se organizează un picnic, cu grătare și aprinderea de lumânări. Omer-ul este un răstimp de semidoliu în care sunt interzise multe activități, precum nunțile, cântatul, dansatul și chiar tăierea părului. Cu toate acestea, cu prilejul Lag BaOmer, legea evreiască permite astfel de activități”.



În numele sărbătorii, „Lag” înseamnă 33, iar „BaOmer” înseamnă „al Omer-ului”.

Mai multe amănunte despre semnificația sărbătorii Lag BaOmer a oferit Florin Goldring. Am aflat, astfel, că sărbătoarea este menționată pentru prima dată în literatura rabinică medievală referitoare la Rabbi Akiva. O tradiție o asociază în mod deosebit cu Rabbi Shimon bar Yochai, legendarul autor al cărții Zohar, iar sioniștii obișnuiau să accentueze legătura sărbătorii cu răscoala antiromană de sub conducerea lui Shimon bar Kohba.

Lag BaOmer este una din sărbătorile iudaice îndrăgite de copii, fiind celebrată în popor prin focuri de tabără. În Israel, multe mii de credincioși fac în această zi pelerinaj la mormântul presupus al lui Rabbi Shimon bar Yochai pe Muntele Meron, în apropiere de orașul Tzfat (Safed).

Potrivit Talmudului, rabinul Shimon bar Yochai a murit în Ziua Lag BaOmer, iar această zi celebrează „ziua bucuriei sale”, așa cum le-a spus ucenicilor. Mai mult decât atât, marchează o zi în care s-a sfârșit o molimă din vremea rabinului Akiva.
„În iudaism – a spus Vasile Misloschi – sunt două seturi de sărbători. Pe de o parte cele pe care le găsim în Tora, pe de altă parte cele rabinice, pentru că sunt puse de rabini. Lag BaOmer este una dintre ele, dedicată unei zile de bucurie, pentru că după 33 de zile de ciumă sub spectrul morții, în vremea rabinului Akiva, moartea nu s-a mai arătat. Aceasta a fost o zi de bucurie”.

Shimon bar Yochai a fost primul care a răspândit public învățătura despre dimensiunea mistică a Torah-ului (Tora), cunoscută drept Cabala, provenită din Zorah. Astfel, la reuniunea de duminică de la Clubul comunității evreilor din Bacău Vasile Misloschi, recomandat ca un bun comentator al textelor din Tora, a oferit participanților posibilitatea de a câștiga, printr-o simplă tragere la sorți, un exemplar din Tora cu transliterare pentru prima dată în limba română și câteva lucrări pe teme din religia poporului evreu.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri