25 aprilie 2024
ActualitateZilele Şcolii „Mihai Drăgan”- 37 de ani de viaţă

Dialog fără catalog între generaţii

Zilele Şcolii „Mihai Drăgan”- 37 de ani de viaţă

Timp de trei zile, 13-15 noiembrie, într-un cadru feeric de toamnă târzie, la cei 37 de ani, Şcoala Gimnazială „Mihai Dragan” a îmbrăcat haine de sărbătoare. În cele trei zile dedicate şcolii, prin activităţile propuse, cadrele didactice (foste şi actuale), elevii, preşcolarii şi părinţii şi-au dat mâna în bucuria de a realiza un tablou al promovării succesului.

În prima zi, marţi, 13 noiembrie, a avut loc Balul cadrelor de toamnă: „Drăganii în sărbătoare”. A doua zi, ieri, 14 noiembrie, în toate structurile şcolii şi în toate clasele, inclusiv la grădiniţă, s-au desfăşurat activităţi creative şi de informare, dedicate remarcabilului om de cultură Mihai Drăgan, „patronul spiritual al lăcaşului de învăţământ”, cât şi Georgetei şi Mircea Cancicov, şi fostului profesor Eugen Budău, întărindu-se astfel legătura prezentului cu trecutul, într-o incursiune în istoricul şcolii.

Un moment mult aşteptat a fost cel organizat, de la ora 12.00, în Amfiteatrul şcolii, sub genericul „Dialog fără catalog între generaţii – Am drag(an) de şcoală ”. Au fost invitaţi foşti profesori ai şcolii, acum venerabili pensionari, profesori în activitate, mai tineri sau mai în vârstă, foşti elevi ai şcolii, acum cadre didactice la aceeaşi şcoală.



Timp de două ore a avut loc un emoţionant schimb de impresii, s-au depănat amintiri, au fost aduşi ca exemplu foşti directori şi profesori ai şcolii, au fost rememorate momentele principale ale evoluţiei şcolii în cei 37 de ani de activitate.

„Cu foarte multă bucurie am reuşit să organizăm această întâlnire, atât cu fostele cadre didactice care au reuşit, prin muncă, prin dăruire, încă de la începuturile şcolii, să dea un nume şcolii, să contribuie la ridicarea prestigiului acestei minunate şcoli, cât şi cu cadrele didactice prezente astăzi în activitate. Ne-am dorit să creăm o atmosferă relaxantă, destinsă, prietenească, în care fiecare dintre noi să reuşească să-şi spună gândurile, să împărtăşească din experienţa lor, cu bune, cu mai puţin bune, să se simtă suflet lângă suflet, să realizăm cu toţii că această şcoală, «Mihai Drăgan», este prezentă şi va rămâne prezentă în inimile noastre. Cred că acum, cu această ocazie, se verifică deviza noastră «Drag(an) de şcoală”, pe care dorim să o insuflăm şi elevilor noştri”, ne-a spus prof. Luminiţa Huţuţui, director al Şcolii Gimnaziale “Mihai Drăgan”.

Amintiri, cu emoție…

Cu emoţie, cu toate că nu mai erau în faţa elevilor, însă se simţeau ca la un fericit examen al vieţii, al carierei de 30, 40, 50 de ani de profesorat, de dascăli, au trecut pe la microfon prof. Magdalena Toma („Este o perioadă mai dificilă, din păcate mai sunt copii care nu ştiu să vorbească la ore, nu ştiu să scrie corect, de aceea, dragi colegi, fără supărare, avem foarte mult de lucru, aveţi foarte mult de muncă, suntem o şcoală cu o activitate meritorie, trebuie să ţinem cu dinţii, cu toată puterea noastră, la prestigiul ei”), prof. Ana Sănduţă („Am văzut şcoala ridicându-se din temelii şi m-am luptat să vin la această şcoală.

După ani de activitate, mă bucur că nu am greşit. Eu sunt acum la pensie, însă mai vin prin şcoală, mi-e drag să mă întâlnesc cu foştii colegi, cum facem şi astăzi. Felicit conducerea şcolii pentru acestă frumoasă iniţiativă”), prof. Ştefan Pristavu, artist plastic, fost profesor de desen („Primul director al şcolii, Stelian Prepeliţă, ne-a învăţat cu jugul, cu ordinea, cu disciplina. Când i s-a propus să fie director a pus o singură condiţie, să-şi aleagă el profesorii, pe bază de competenţă, pe baza foii matricole. Aşa a început Şcoala 11 drumul spre performanţă”).

A fost prezent şi fostul director Vasile Drăgănescu, celebru profesor de matematică, care s-a limitat să felicite cadrele didactice pentru activitatea lor, pentru dăruirea şi dragostea faţă de elevi şi meseria de dascăl. Au vorbit şi tinerii profesori, Lăcrămioara Bordeianu, fostă elevă a şcolii, acum profesor, care a mulţumit emoţionată foştilor ei dascăli, dar şi actualilor colegi care au primit-o foarte bine în colectivul şcolii. Cu doar trei ani vechime în şcoală, Bogdan Pădurariu a evocat anii de şcoală, colectivul excepţional al şcolii în care activează acum, care poartă numele unui mare cărturar, Mihai Drăgan.

Împreună, o echipă de succes

„Şezătoarea” a continuat cu felicitările adresate de prof. Ana-Maria Egarmin, din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean, viceprimarul Dragoş Ştefan și Carmen Fifirig – director Direcția de Asistență Socială, din partea Primăriei Bacău, Florin Podoleanu, ca reprezentant al Poliţiei Locale.

Am solicitat şi opinia prof. Alina Drăgoi, director adjunct al şcolii, care ne-a vorbit despre programul de ieri dimineaţă al sărbătorii:

„Am introdus în programul de dimineaţă, câteva activităţi care au avut menirea de a familiariza elevii cu istoria acestei şcoli, cu tradiţiile ei, de ce se cheamă «Mihai Drăgan», cine a fost şi care au fost reperele profesionale şi ştiinţifice ale acestui remarcabil om de cultură, le-am vorbit de Georgeta şi Mircea Cancicov, patronii spirituali ai unei structuri a şcolii noastre, de prof. Eugen Budău, al cărui nume l-am atribuit bibliotecii şcolii. Suntem cea mai mare şcoală din judeţ, cu peste 1.700 de elevi, şi ne-am dori ca fiecare dintre noi să ne simţim ca parte a şcolii, astfel ca împreună, elevi, profesori, învăţători, părinţi, să fim o echipă de succes, pe măsura prestigiului pe care l-a căpătat şcoala noastră în cei 37 de ani. Şi credem că am reuşit.”

Astăzi, despre Unire

În anul Centenarului nu putea lipsi activitatea dedicată Unirii, astfel, prin proiectul regional „Unirea românilor – un vis de secole”, astăzi, ultima zi din program, se desfăşoară o activitate cultural-artistică în parteneriat cu Şcoala Gimnazială Bereşti Tazlău şi Colegiul Naţional „Ferdinand I”.
Sărbătoarea şcolii se va încheia cu Balul toamnei tradiţionale, care va avea loc în Sala de Sport a Şcolii „Georgeta şi Mircea Cancicov”, și cu expoziţia de proiecte/desene „Mihai Drăgan prin ochi de copil”.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri