27 septembrie 2023

 „Zilele Europene ale Patrimoniului”

HomeCultură „Zilele Europene ale Patrimoniului”

 „Zilele Europene ale Patrimoniului”

(Ediția a XXX-a, 13-16 septembrie 2023)

În fiecare an, începând din 1985, în luna septembrie, milioane de cetăţeni sunt invitaţi să sărbătorească „Zilele Europene ale Patrimoniului” (ZEP), organizate la iniţiativa comună a Consiliului Europei şi a Uniunii Europene. Din anul 1992 şi în România, acest proiect oferă participanţilor ocazia să descopere nu numai monumente istorice, dar şi situri şi zone mai puţin cunoscute, precum şi informaţii care, în mod obişnuit, nu sunt accesibile publicului larg. Evenimentele culturale organizate cu acest prilej, se adresează tuturor cetăţenilor oferindu-le un mediu atractiv ce favorizează comunicarea interpersonală. Apropierea faţă de patrimoniul cultural trezește sentimentul identitar al locuitorilor, de apartenenţă la valorile ţării, ale regiunii, ale oraşului sau ale mediului rural.

În anul 2023, Zilele Europene ale Patrimoniului sărbătoresc Patrimoniul viu (Living heritage), prin tema „Patrimoniul cultural și comunitatea locală”.Zilele Europene ale Patrimoniului au avut mereu la bază evenimente și activități desfășurate în 50 de țări, sărbătorind în același timp patrimoniul și diversitatea culturală.

Patrimoniul cultural este o reflectare a oamenilor într-o societate, exprimarea de sine a valorilor, credințelor, cunoștințelor și tradițiilor lor în evoluție. Poziționarea oamenilor în centrul acestei definiții este un accent cheie al Convenției privind valoarea patrimoniului cultural pentru societate – Convenția Faro, care afirmă, de asemenea, importanța accesului „la patrimoniul cultural și luarea în considerare a valorilor de către fiecare comunitate cu patrimoniul cultural cu care se identifică”.

Scopul evenimentelor ZEP este de a sensibiliza cetăţenii privind cunoaşterea şi respectarea patrimoniului cultural local, iar în cadrul temei din acest an, de a evidenţia rolul păstrării valorilor culturale tradiţionale ce contribuie semnificativ la cultura europeană.

Cu această ocazie, în perioada 13-16 septembrie 2023, în cadrul Complexului Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău,  vor avea loc următoarele evenimente culturale:

Muzeul de Ştiinţele Naturii

13 septembrie 2023, începând cu ora 10.00:  Patrimoniul muzeal – sursă de educație non-formală, activitate educativă în care participanții vor afla o serie de informaţii legate de colecţiile Complexului Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău, precum şi aspecte din culisele muzeului (activităţile desfăşurate de specialiştii de muzeu în realizarea expoziţiilor în scopul asigurării accesului la cunoaştere, educare şi recreere).

16 septembrie 2023, începând cu ora 08.00: Patrimoniul muzeal – cunoaștere și valorificare. Publicul poate vizita expoziţiile permanente: „Păduri din România”, „Ocrotirea Naturii”, „Flori din adâncurile Terrei”, „O lume dispărută”, „Împreună cu băcăuanii din anul 1958”; Expoziţiile temporare: „Prieteni și dușmani din lumea insectelor”, , „Superorganismul – viața ascunsă a furnicilor”, „Personalități băcăuane – Ion Simionescu (1873-1944)”, „Exponatul lunii”, „Valoarea cărții”; Sera cu plante ornamentale și Grădina Senzorială.

Observatorul Astronomic „Victor Anestin”

14 septembrie 2023, începând cu ora 10.00:  Observatorul Astronomic Bacău – de la un Turn de apă, către un centru de educaţie muzeală.  Vizitatorii sunt invitaţi să descopere informaţii mai puţin cunoscute cu privire la monumentul istoric care, la începutul secolului, era rezerva de apă a oraşului Bacău. La Observatorul Astronomic, publicul poate vizita expoziţia permanentă: „Universul – de la Pământ la stele” şi expoziţia temporară: „Apa în Sistemul Solar”, iar prin spectacolul de planetariu poate face o călătorie virtuală prin Univers, prilej de cunoaștere și delectare.

Vivariu

15 septembrie 2023, începând cu ora 9.00:  „Istoria locului”. Publicul interesat poate afla detalii cu privire la monumentul istoric în care îşi desfăşoară activitatea subunitatea Vivariu, dar şi detalii inedite legate de istoricul expoziţiilor organizate de-a lungul timpului în acest lăcaş de cultură băcăuan. O vizită la Vivariu vă oferă şi posibilitatea să observați animale vii. Astfel, puteți accesa informații științifice și puteți afla lucruri interesante despre specii exotice și autohtone de pești, amfibieni, reptile și păsări.

Alte titluri
Alte titluri

A început forajul la pasajul suprateran care va traversa Calea Mărășești

Primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu anunță începerea forajului pentru...

Statul, împrumutat de băcăuani cu zeci de milioane de euro

Mii de băcăuani au investit în obligațiunile guvernamentale. Investitorii...

Viceprimarul Liviu Miroșeanu anunță planuri pentru transformarea Străzii Prieteniei în Zonă Pietonală

Viceprimarul Liviu Miroșeanu a anunțat planuri ambițioase pentru strada...

Ultimele știri