18 aprilie 2024
ActualitateZilele Complexului Muzeal ,,Ion Borcea”

Zilele Complexului Muzeal ,,Ion Borcea”

Pentru a onora demersurile și aspirațiile spre permanentă dezvoltare ale muzeografiei băcăuane în domeniul științelor naturii, publicul băcăuan și vizitatorii aflați în municipiul Bacău sunt invitați să ia parte la evenimentul ,,Zilele Complexului Muzeal ,,Ion Borcea”, care va avea loc la sediul instituției din Parcul Cancicov.

,,În cadrul manifestărilor vom organiza mai multe workshop-uri, dedicate grupurilor de elevi cu vârste între 6 şi 18 ani. Prin intermediul acestora, dorim să facem cunoscută lumea din spatele expoziţiilor. Ne adresăm de asemenea, instituțiilor publice locale și județene, oamenilor de cultură, pasionaților de natură, faună, floră și astronomie, inclusiv foştilor angajaţi ai instituţiei, care de-a lungul anilor şi-au împletit destinul cu cel al instituţiei publice de cultură”, a spus dr. Gabriela Gurău, managerul instituției.

Scurt istoric



Muzeografia băcăuană își are începuturile în anii `50, astfel că primul muzeu din Bacău, numit Muzeul Regional Bacău a fost înființat în anul 1957, iar primul specialist în științele naturii a fost angajat în anul 1958. Evoluția muzeografiei din domeniul științelor naturii de la începuturi și până în ziua de azi a avut un traseu sinuos în acord cu vremurile parcurse. De la prima prezentare a unor exponate din acest domeniu în anul 1959 și până la diversitatea tematică găzduită în prezent în spațiile expoziționale ale Complexului Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău au fost necesare numeroase demersuri științifice și administrative.

La data de 14 mai 1993, printr-o decizie a Consiliului Județean Bacău s-a aprobat schimbarea denumirii instituției în Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea”. În prezent, Muzeul de Științele Naturii funcționează într-un imobil modern situat în Parcul Cancicov, clădire finalizată în anul 2003. Expozițiile permanente oferă publicului oferă o mare diversitate tematică completată periodic prin expoziții temporare și Grădina senzorială. În cadrul instituției, pe lângă Muzeul de Științele Naturii funcționează următoarele subunități: Observatorul Astronomic ,,Victor Anestin”, Vivariul și Casa Memorială „Ion Borcea”.

Întreaga poveste a complexului muzeal băcăuan poate fi citită în lucrarea ,,Complexul Muzeal de Științele Naturii `Ion Borcea` Bacău – Un univers al cunoașterii – istoricul instituției” realizată de dr. Gabriela Gurău, managerul instituției, carte publicată în cadrul Editurii „Ion Borcea” din Bacău.

Participarea la workshop-uri se face pe bază de programare la nr. de telefon 0234/512 006. Taxa de participare este de 8 lei/elev/workshop.
Programul manifestărilor:

Joi, 12 mai: ora 10:00 – Vernisarea expoziției: „Împreună cu băcăuanii din anul 1958”; ora 11:00 – Lansare de carte: ,,Complexul Muzeal de Științele Naturii `Ion Borcea` Bacău – Un univers al cunoașterii – istoricul instituției”; ora 11:30 – Observații astronomice „Cu telescopul la muzeu”; ora 12:00 – workshop educațional „Din culisele muzeului”

Vineri, 13 mai: ora 09:00 – workshop educațional „Cum să faci un ierbar”; ora 11:00 – workshop educațional „Cum să faci un insectar”.

Sursa: www.complexulmuzralionborceabacau.ro
Romulus-Dan BUSNEA

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri