1000 de miliarde de lei vechi, 100 de milioane de lei noi. Sunt sume colosale, fie ele in bani de pe timpul lui Iliescu, fie ei din anii Basescu. Din statisticile Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Bacau, acesti bani au fost cheltuiti in 2014 (inclusiv luna septembrie), pe medicamente, gratuite sau compensate, pe finantarea programelor speciale. Nu am introdus aici cheltuielile cu spitalizarile, medicamentele la liber, suplimentele alimentare, medicamentele naturiste si…acatistele, ca remediu divin.

La un calcul simplu, fiecare bacauan a cheltuit in jur de 141 de lei doar pentru a se trata de diferite afectiuni, pasagere sau cronice, prin CAS. Suma cunoaste o crestere substantiala de la an la an, cu toate avertismentele specialistilor, ingrijorati de consumul exagerat de medicamente, in dauna actiunilor de preventie.

Cu acesti bani, in Bacau, se puteau construi inca trei pasaje subterane gen Oituz – Guse, un spital, fara dotarile necesare. câteva modernizari ale strazii Mioritei, Revenind la subiect, sunt importante cauzele care conduc la asemenea alocari anuale de fonduri pentru mentinerea sanatatii, prelungirea duratei active si de viata.

PUBLICITATE

Fara a le epuiza, fac trimitere la alimentatia necorespunzatoare, cauza cauzelor, fumatul, consumul de alcool, stresul, actiunea noxelor, nerespectarea prescriptiilor medicilor, conditii grele de munca, renuntarea aproape in totalitate la medicina naturista, reducerea drastica a repausului, educatia precara in domeniu, dar si igiena necorespunzatoare sau neglijenta. Consumul de medicamente a devenit o problema globala, pe de o parte medicina recomanda precautie, pe de alta parte producatorii de medicamente fac presiuni colosale, prin publictate si coruptie, pentru consum.

Cum iesim din acest cerc vicios? Nu-i simplu, si nici nu putem singuri. Sunt necesare interventii la nivelul politicilor guvernamentale, ale specialistilor si institutiilor de stat sau civice, cu implicatii directe sau indirecte asupra educatiei indivizilor, de crestere a responsabilitatii fata de propria sanatate, sa ne iubim mai mult organismul, accesând permanent metodele de preventie, deoarece este mai buna decât toate medicamentele din farmaciile noastre sau de aiurea. Din pamânt am venit, in pamânt ne ducem, insa nu-i totuna cum si când.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

 1. Da, sa se schimbe sistemul, domnilor guvernanti!
  Ati introdus intre bolnav si medic una dintre cele mai birocratice, inchistate si anti-pacient institutii: Casa de Sanatate. Cheltuielile cu functionarea si intretinerea acesteia mai bine le-ati directiona catre bolnavul obligat sa-si cumpere medicamentele ca sa nu moara purtat pe drumuri intre farmaciile care nu onoreaza retetele gratuite, intre laboratoarele care nu fac analize gratuite, intre spitalele care nu-l primesc fiindca asa cred ele de cuviinta.
  Ati transformat medicul in contabil, preocupat, in loc sa te consulte si sa te auda, de a nu depasi timpul pe care niste norme tampite i-l aloca pentru un pacient, de a nu depasi numarul de pacienti, de a nu depasi plafonul de retete gratuite, sau de a nu acorda servicii decat celor programati. Apropo, la medic si la cimitir mergi cand te-ai imbolnavit sau cand ai murit, nu te poti programa!
  Incasati lunar de la salariati si de la pensionari CASS, in schimbul careia ar trebui sa le asigurati anual o saptamana libera platita din FNUASS, in cursul careia obligatoriu sa li se evalueze starea de sanatate a intregului organism, din varful firului de par si pana in calcaie. Inteleg, solidaritate sociala sa fie, dar sa beneficieze si cotizantii de ceva, mai ales daca e preventie, nu?
  Intr-adevar, am auzit despre “cointeresarea” celor din sistem de catre producatorii de medicamente si nici nu sunt de acord cu publicitatea lor agresiva si desantata, dar simplificati si debirocratizati intai accesul pacientului la medic, abia apoi ganditi-va la numarul de pilule inghitit. Vedeti intai care este acum traseul unui om care are o problema medicala neplanificata, dar care nu e nici chiar urgenta de internare, pana ajunge la medic: programare peste o saptamana, consultatie, analize gratuite programate peste o luna jumatate, iarasi programare la medic, cumparare reteta peste una sa doua saptamani, cand au farmaciile fonduri, etc.
  Sistemul trebuie supravegheat si controlat, dar s-o faca ministerul si directiile judetene de sanatate, ca doar ii platim din banii nostri. Eliminati veriga numita Casa de sanatate.
  Asigurati un nivel de trai decent, mai putin stresant, asigurati, mai ales, EDUCATIE! Stiu ca incultii si needucatii sunt mai usor de manipulat si tinut in frau, dar atunci macar nu le pretindeti sa se prefaca a le fi bine si a avea un stil de viata sanatos.
  SANATATE!

LĂSAȚI UN MESAJ