Zei ai pariurilor din jurul lumii

Conform unui raport publicat de American Gambling Association, 2021 se anunță cel mai bun an din istoria industriei jocurilor de noroc datorită ridicării restricțiilor COVID. Și dacă tot bate norocul la ușa cazinourilor, este cazul să vorbim despre zeitățile cărora acestea își datorează valul de noroc

Norocul a fost adesea asociat cu o zeitate sau alta, sau cel puțin cu o lume a spiritelor, iar acest lucru a dus de-a lungul timpului la tot felul de obiceiuri și rugăciuni pentru a îmbuna zeii pariurilor și a le atrage atenția într-un mod pozitiv.

Din acest motiv, astăzi vom vorbi despre mai mulți zei ai pariurilor și despre culturile în care aceștia erau sărbătoriți.



Hermes & Thoth

Cunoscut ca mesagerul zeilor și călăuza sufletelor pe lumea cealaltă, Hermes mai avea un titlu destul de rar menționat în proza din zilele noastre – Zeul Pariurilor.

Adesea descris ca un șarlatan, Hermes era slăvit pentru abilitatea sa de a păcăli frecvent ceilalți zei din Olimp, atât în interesul umanității, cât și în propriul interes. Vitezomanul Olimpului era văzut și ca protectorul profeților, așa că el era divinitatea la care apela orice parior înainte de un joc important.

Beneficiind de aproape aceleași superputeri ca Hermes, Thoth avea o arie de specializare mult mai vastă decât versiunea sa grecească. El era cunoscut în primul rând ca zeul înțelepciunii, scrisului, științei, magiei, artei și judecății.

Conform mitologiei egiptene, anul nu avea decât 360 de zile. Nut, zeița cerului, nu avea voie să rămână însărcinată în niciuna din aceste zile, conform decretului lui Ra. După ce s-a consultat cu Thoth, Nut a făcut un pariu cu Khonsu, zeul lunii și a luminii emanate de aceasta. Datorită sfaturilor lui Thoth, Nut a reușit să obțină destulă lumină de la Khonsu pentru a mai crea încă 5 zile, în care putea rămâne însărcinată, din moment ce nu se aflau sub autoritatea lui Ra.

Astfel, pe când Hermes este considerat un zeu al norocului pentru viclenia și gândirea sa rapidă, Thoth este recunoscut de pariori pentru înțelepciunea sa.

Nezha (Li-Nezha)

Legenda spune că zeul chinez al pariorilor, Nezha, s-a născut capabil să vorbească și să meargă. Când un Rege Dragon și-a trimis fii să îi găsească doi copii pe care să-i mănânce, Nezha l-a rănit grav pe unul din ei și l-a ucis pe al doilea.

Ca să se răzbune, Regele Dragon a amenințat populația întregii zone cu furtuni și tsunami-uri în schimbul vieții lui Nezha. Acesta s-a sinucis pentru a-și salva consătenii, iar localnicii au început să-l venereze ca pe o zeitate. Cei care îl venerau au observat că atunci când se rugau la el, tindeau să câștige la loterii și la pariuri în general, așa că l-au desemnat un zeu local al norocului.

Macuilxochitl

Cunoscut și ca Xochipilli sau Prințul Florilor, Macuilxochitl era zeul aztec care domnea peste plăcerile vieții. Unul din cei 5 zei azteci responsabili cu excesul și extravaganța, Prințul Florilor veghea peste muzică, dans, scris, pictură, și jocuri.

În cultura aztecă, numărul 5 era adesea asociat cu ideea de „exces”, lucru care explică de ce lui Macuilxochitl și celorlalți 4 zei ai opulenței le erau oferite cele mai multe sacrificii și rugăciuni.

Noqoìlpi

Noqoìlpi era cunoscut de triburile Navajo ca Marele Parior, iar singurul lucru pe care îl făcea acesta era să joace jocuri de noroc toată ziua. Se zicea că Noqoìlpi se plimbă prin lume și provoacă oameni la jocuri pe care știe că le va câștiga.

Una din legende spune că, plictisit fiind, Noqoìlpi a început să folosească pe post de miză casele și familiile jucătorilor. Pentru a-i elibera, niște zei binevoitori i-au oferit unui bărbat complet mediocru puteri speciale pentru a-l putea păcăli pe Marele Parior. Învins, Noqoìlpi a eliberat jucătorii care pierduseră anterior și s-a întors lângă ceilalți zei.

Sfântul Cajetan

Unul din puținii sfinți ai pariurilor, Gaetano dei Conti di Thiene a fost un preot catolic Italian care a trăit în sărăcie cea mai mare parte a vieții sale. Sfântul Cajetan, cum este cunoscut de biserică, este responsabil cu protejarea pariorilor, șomerilor și a vameșilor.

Ziua lui în creștinismul catolic este pe 7 august, iar una din cele mai mare realizări ale sale este fondarea ordinului religios Theatines, sau Congregația Clericilor Orânduirii Divine, care combina eforturile de până atunci ale bisericii catolice de a atinge perfecțiunea divină cu serviciul apostolesc al oamenilor de rând.

Dacă vrei să-ți testezi conexiunea cu zeitatea preferată, te așteptăm la: https://www.princesscasino.ro/

 

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"