Dascalii ii dau in judecata pe alesii locali

Consiliul Local Bacau este bun de plata. Zeci de profesori au dat in judecata municipalitatea in vederea obtinerii unor drepturi banesti prevazute prin lege. Procesele aflate acum pe rolul instantelor sunt in diverse stadii de finalizate. In acelasi timp, sindicalistii sunt hotarati sa lupte pana la capat.

Consiliul Local Bacau este dat in judecata de catre Sindicatul Liber din Invatamant. Si nu discutam aici despre un proces sau doua, ci despre cateva zeci. Motivul? Nemultumirile cadrelor didactice in ceea ce priveste nerespectarea legislatiei in vigoare.

Litigii cu sindicalistii

Astfel, din cele 187 de litigii aflate pe rolul diferitelor instante de judecata in care este implicat si Consiliul Local Bacau, peste 30 sunt numai cu Sindicatul Liber din Invatamant. Acestora li se adauga si altele deschise in nume propriu de catre profesorii bacauani. “Aproape toate procesele sunt in legatura cu punerea in aplicare a Legii 221 referitoare la majorarea salariilor incepand cu luna octombrie 2008. Incepand cu acea data, salariile cadrelor didactice trebuiau majorate cu peste 30 de procente”, ne-a declarat Manole Chiriac, lider Sindicatul Liber din Invatamant, Filiala Bacau.

„Lipsesc cu desavarsire”

Situatia nu este insa atat de simpla pe cat ar parea la prima vedere. Art. 167 din Legea Invatamantului spune ca primarul este ordonator principal de credite, iar directorul unitatii de invatamant este doar ordonator tertiar. Si cum cele mai multe dintre scoli nu au venituri proprii, orice activitate financiar-contabila se desfasoara numai in baza contractelor incheiate intre parti. “Aceste contracte-cadru lipsesc insa cu desavarsire, asa ca ne-am indreptat impotriva principalilor ordonatori de credite, Primaria si Consiliul Local. Chiar daca este greu de acceptat, intelegem de ce primarul refuza sa incheie un astfel de contract. Nu putem insa intelege de ce Ministerul de resort, cel care avea obligatia sa elaboreze proiectul cadru de contract in maximum 30 de zile, nu a facut nimic in acest sens”, a mai spus liderul SLI Bacau. “Ni s-a spus ca raspunsurile pot fi gandite si la nivel local. Insa nu am vazut nimic concret”.

Instanta a hotarat

In ciuda faptului ca instanta a hotarat ca legea trebuie pusa in aplicare iar salariile recalculate, din punct de vedere administrativ si financiar nu s-a miscat absolut nimic. “Si cum acest contract cadru nu exista, ne-am indreptat impotriva primarului si a Consiliului Local.”, a mai spus Manole Chiriac. Cele mai multe dintre aceste procese au fost fina­lizate. Instanta a dat castig de cauza cadrelor didactice, urmand ca in urmatoarea etapa sa se discute cu directorii de scoli si sa se faca reincadrarea in conformitate cu normativele in vigoare. “Art. 7 din Legea 330 spune ca salariul din ianuarie 2010 nu poate fi mai mic decat cel din decembrie 2009”, a mai afirmat liderul bacauan.

Se disculpa

In acelasi timp, municipalitatea bacauana bate in retragere. “Primaria nu are niciun fel de culpa in situatiile de acest gen, ea nefiind decat un intermediar intre scoli si centrele bugetare pe de o parte si bugetul de stat pe de alta parte. Culpa trebuie cautata la cei care intocmesc statele de plata!”, a declarat Ionut Tomescu, purtatorul de cuvant al Primariei Municipiului Bacau. In judetul Bacau sunt aproximativ 8.500 de cadre didactice si personal auxiliar.

Alexandra Zaharia