La scarile de bloc, politistii au lipit materiale cu sfaturi pentru prevenirea inselaciunilor /

– aceasta este poate cea mai mediatizata metoda folosita de infractori si cu toate acestea bacauanii inca mai cad in capcana lor – tot pentru prevenirea acestui gen de fapte, scarile de bloc din municipiul Bacau au fost impânzite cu sfaturi ale politistilor, insa au fost persoane inselate chiar dupa ce au citit aceste recomandari

Pe birourile politistilor bacauani au ajuns, anul trecut, 59 de dosare penale privind infractiuni de înselaciune prin metoda „Accidentul”. Toate au fost deschise in urma unor plângeri facute de bacauani pacaliti de escroci aflati la celalalt capat al firului. Victimele au fost contactate, în special pe telefonul fix, si li s-a spus ca rude apropiate, in special copiii lor, fratii ori surorile, au comis accidente rutiere grave, soldate cu moartea sau ranirea grava a unor persoane, ori ei au fost raniti si ca trebuie sa le trimita bani urgent pentru spitalizare sau ca sa scape de dosare penale. Escrocii fie le indicau conturile in care sa depuna banii, fie ii indemnau sa ii predea unor curieri care se prezentau la usa lor, in cele mai multe cazuri fiind vorba de taximetristi, dar aveau grija sa-i tina in permanenta in telefon, astfel incât sa nu ia legatura cu rudele care s-ar fi aflat in necaz. Asa reuseau sa obtina de la partile vatamate sume mari de bani. Politistii care au lucrat la aceste cazuri au observat ca înselaciunile comise prin aceasta metoda au avut cel mai mare impact asupra persoanelor care au cazut victime. Din totalul dosarelor inregistrate, au solutionat 46 si mai multe grupari de infractori au ajuns in spatele gratiilor.

15 victime intr-un singur dosar

PUBLICITATE

Unul dintre cazurile rezolvate de politistii de la Serviciul de Investigatii Criminale numara nu mai putin de 15 parti vatamate, iar dosarul a fost deschis pentru infractiunile de constituirea unui grup infractional organizat, înselaciune si complicitate la înselaciune. Cercetarile ofiterilor au aratat ca, în perioada mai-septembrie 2015, doi detinuti au reusit sa atraga de partea lor si complici aflati in libertate, din Galati si Bacau, si astfel sa induca in eroare mai multi bacauani. Totul se facea prin telefon si au reusit sa obtina de la victime aproape 70.000 de lei. Dosarul a fost înaintat Parchetului de pe lânga Tribunalul Bacau cu propunere de trimitere în judecata a inculpatilor, trei arestati preventiv si doi detinuti. Prejudiciul a fost recuperat partial si s-a luat masura asiguratorie a sechestrului pe circa 9.000 de lei, ridicati in urma perchezitiilor.

Pentru a preveni astfel de infractiuni si a le deschide ochii bacauanilor ce ar putea fi inselati cu un simplu telefon, politistii au demarat anul trecut campania «Nu va lasati pacaliti». „În cadrul acestei campanii au fost postate materiale cu recomandari preventive la toate scarile de bloc din municipiul Bacau si în zonele cu adresabilitate mare din mediul rural. Cu toate acestea au existat persoane care, desi au recunoscut ca au citit aceste recomandari, au cazut în plasa vocilor de la celalalt capat al firului”, a declarat inspector principal Narcisa Butnaru, purtator de cuvânt la IPJ Bacau. Potrivit Codului Penal, inselaciunea se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani. (Geta Panaite)

Ce trebuie sa faceti ca sa nu cadeti in plasa escrocilor

Chiar daca socul este mare atunci când aflati ca o ruda are probleme de sanatate sau ar putea ajunge la inchisoare, politistii va recomanda sa ramâneti lucizi si sa analizati cu maxima atentie informatiile primite:

– in caz de accident, nu exista notiunea de plata a unor despagubiri, decât in urma unui proces sau prin societatile de asigurari
– victimele unui accident nu au nevoie de bani ca sa primeasca îngrijiri medicale.
– un accident, mai ales unul rutier grav, este, de obicei, anuntat doar de persoane oficiale, iar daca ar putea exista alte surse, care sa transmita informatia înaintea politistilor, de exemplu, datele trebuie verificate înainte de a alerga la banca sa va virati economiile unor necunoscuti.

Alte metode folosite de infractori

Metoda „Smen” – escrocul solicita unei casiere sa-i schimbe o suma de bani. Dupa ce primeste suma in bancnotele cerute se razgândeste si face schimbul, doar ca are grija sa-si traga o parte din bani.
Metoda „Premiu” – victima este anuntata ca a câstigat un premiu la o tombola sau concurs, chiar daca nu a participat, si ca sa intre in posesia acestuia este indrumata sa depuna o suma de bani in cont ori sa trimita coduri de incarcare a unor cartele telefonice.
Metoda „Atribuirii unor drepturi suplimentare la pensie” – persoane pensionate de curând sunt acostate pe strada de indivizi care se prezinta ca fiind angajati la Casa de Pensii si se ofera, ca in schimbul unor sume de bani, sa-i ajute cu acte care sa le permita o recalculare a pensiei.
La acestea se mai adauga si metodele „Deratizarea”, „Vânzatorul ambulant” sau „Falsi angajati de la compania de Apa, Gaze, Electricitate etc”.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Mama mea a fost sunata astazi si i-au cerut 40.000 lei. I-au spus ca am provocat un accident si… (unul chiar m-a imitat ”plangand”). Nu va lasati pacaliti de excroci.

LĂSAȚI UN MESAJ