In Comanesti, localnicii, ajutati de voluntari, incearca zilnic sa opreasca efectele alunecarilor de teren / foto: Cristina Fornazer

– 105.354 lei este valoarea platita de PAID România pâna acum – doar 18 la suta dintre locuintele din judet au polite de asigurare impotriva dezastrelor naturale

In ultimii ani, bacauanii, ca mai toti românii, si-au cam pierdut increderea in asigurari, chiar si când discutam despre politele pe care legea obliga sa fie incheiate. Cam asa stau lucrurile si in cazul politelor obligatorii de asigurare a locuintei impotriva dezastrelor naturale (cutremur, inundatie si alunecare de teren), cunoscute ca polite PAD.

Potrivit legii, orice proprietar de locuinta este obligat sa aiba o polita PAD valida pentru proprietatea pe care o detine (apartament sau casa). Din pacate, evidentele Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) indica o situatie ingrijoratoare.

PUBLICITATE

Numai la nivelul judetului Bacau, de exemplu, in prima jumatate a anului, s-au înregistrat 50.359 polite active de asigurare obligatorie a locuintei, ceea ce reprezinta 2,9% din totalul politei încheiate la nivel national, ajungând la un grad de cuprindere de 18%.

De retinut ca numai in municipiul Bacau, exista circa 67.000 de locuinte (din totalul de peste 260.000 din intreg judetul). Restul locuintelor care nu au polite PAD incheiate nu pot primi despagubiri in caz de cutremur, inundatii sau alunecari de teren.O polita PAD costa 20 sau 10 de euro pe an (in functie de locul unde este amplasata locuinta – la oras sau la tara) si acopera daunele în limita a 20.000 si respectiv 10.000 de euro.

166 dosare de dauna, avizate pâna acum

Se stie ca judetul nostru este destul de expus riscurilor generate de dezastrele naturale (de ex. alunecarile de teren din zona Comanesti, din acest an, dar sI inundatiile provocate periodic de ape ori cutremure). Cert este ca oricine detine o polita PAD valida are sanse reale de a fi despagubit. Bunaoara, potrivit Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale – PAID, in primele sase luni din acest an, au fost avizate 166 dosare de dauna, dintre care 73 au primit deja acordul de plata.

În total, PAID a platit 105.354 lei pentru daunele produse de inundatii si alunecari de teren în judet. 58 dintre dosarele de dauna avizate au fost refuzate, motivul principal pentru refuzul acestora fiind faptul ca se refereau la riscuri ce nu sunt acoperite de polita PAD. Restul dosarelor ramase se afla în diverse stadii de instrumentare.

Ca titlu de comparatie, in prima parte a anului, PAID a platit la nivelul intregii tari despagubiri în valoare totala de 752.084 de lei, suma aferenta unui numar de 126 dosare de dauna, arata datele PAID.

Pentru cei interesati, este bine de stiut ca societatea de asigurare-reasigurare plateste despagubirea în maximum 5 zile lucratoare de la momentul în care toate actele sunt depuse la dosarul de dauna. Instrumentarea propriu-zisa, respectiv întocmirea dosarelor de dauna, se face însa de catre societatile de asigurare care emit politele. PAID monitorizeaza situatia acestor dosare si, în limita pe care legislatia o permite, ia masuri în vederea diminuarii termenelor de plata.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ