20 aprilie 2024
Zona zeroNew PressZăpezile de altădată

Zăpezile de altădată

Doi liceeni, într-un parc de provincie, își declară dragostea în prezența unor statui, într-un decor simplu, imaginat de Vladimir Turturică, într-o regie semnată de Marius Gîlea, autorul spectacolului „Zăpezile de altădată“, de Dumitru Solomon, care a avut premiera recent la Teatrul Municipal ”Bacovia”.

El (interpretat de Vlad Nicolici), plin de pasiune și recent atins de săgeata lui Cupidon, vorbind numai banalităţi şi lucruri comune pentru a ameţi o fată puţin credulă (interpretată de Bianca Babașa), ar dori să o sărute şi, bineînţeles, declară sub jurământ că o iubeşte „cât tot universul“.

Par sinceri, sunt frumoşi, sunt tineri, iar el se convinge singur de propriile sentimente pe măsură ce le verbalizează. Dulcegăriile şi banalul sunt atât de evidente, încât însăşi statuia din parc (actorul Dumitru Rusu), prinde viaţă şi coboară revoltată de pe soclu, pentru a le întrerupe ignoranta existență și de a le oferi, plină de sarcasm, o perspective sumbră asupra viitorului. Vorbele statuii sunt înfricoșătoare: timpul distruge dragostea!



Al doilea act al piesei ne poartă în timp și vedem fascinantele personaje peste 20 de ani.
Rodica, acum soția tânărului înflăcărat din urmă cu 20 de ani (interpretată de Eliza Noemi Judeu) vine cu valorile morale schimbate de la un spectacol de teatru. Soţul (Valentin Braniște) doarme detașat de lumea agitată a soției şi nu vrea decât să-și continue somnul. Profund dezamăgită şi revoltată de această atitudine, ar vrea să găsească un răspuns la problemele mai mult sau mai puțîn închipuite, să regăsească pasiunea de altădată, fix în mijlocul nopții, spre uimirea și nedumerirea soțului ațipit. Ținutele provocatoare sau corecțiile fizice nu au efectul scontat asupra soțului, care chiar prinde un pui de somn în cadă.

Adevărurile dure și realiste, îmbrăcate în umor de bună calitate, prezente în spectacol, te fac uneori să râzi savuros. Hazul piesei este alimentat de ”cuplul” Mama Soacră (Nina Ionescu) – Vecinul (Ștefan Ionescu), care aduc prin natura personajelor, prin ținută și prin limbaj noi pete de culoare în ecuația spectacolului. Textul, scris acum mult timp este atât de autentic și copiat parcă din realitatea anului 2022, plin de umor, inspirat atât din viață tinerei generații, cât și a cuplurilor cu mulți ani de căsnicie, încît spectacolul va fi pe gustul mai multor categorii de public.

Tudor Pascu Mihail, elev, în clasa a V-a, la Colegiul Național ”Gheorghe Vrănceanu” și la Cercul de jurnalism al Palatului Copiilor Bacau

 

 

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri