O veste care a impresionat o ţară întreagă: un tânăr chinez a murit în Gara Roman, după ce, afirmă poliţiştii de la IPJ Neamţ, ar fi coborât din tren în timpul mersului. S-a lovit la cap de o bornă şi a murit pe loc. Între timp a fost identificat, el se numeşte Yuguo Yin, student la Programul de studii universitare, an pregătitor de limba română, de la Universitatea „Vasile Alecsandri”. Ar fi împlinit 17 ani pe 15 martie.

Toată presa din România a preluat subiectul, au curs declaraţiile, interviurile cu profesorii săi, cu foşti colegi, cu artiştii care l-au cunoscut. O adevărată tragedie. În puţine cuvinte, iată declaraţia conf.univ.dr. Ioan Dănilă, care s-a ataşat foarte repede de tânărul chinez, care s-a dovedit în scurtul timp petrecut în România un mare iubitor de literatură, de artă, de istoria ţării noastre, în special de poetul Mihai Eminescu:

„Yuguo Yin a fost un tânăr extraordinar, care iubea foarte mult România, cultura română şi în special pe Eminescu. Era fascinat de Eminescu. Mergea des în instituţiile de cultură. Era un geniu.” Era singurul copil al unei familii de intelectuali chinezi, visul lui Yuguo era să învețe bine limba română și să traducă din literatura română în limba chineză, pe Bacovia, pe Eminescu. Îi plăceau drumeţiile, cunoştea bine traseele turistice, cu monumente istorice, a fost la Alba Iulia de 1 decembrie, a făcut o extraordinară impresie. Destinul lui a fost tragic.

După deces, au venit părinţii lui în Bacău, au impresionat şi ei prin demnitate, prin aceeaşi dragoste faţă de România. Au făcut câteva gesturi care vor rămâne în amintirea cadrelor didactice de la universitatea băcăuană. Au plecat acasă, în China, cu o urnă, în care era doar cenuşa fiului lor.

Impresionaţi de tot ce a însemnat Yuguo Yin pentru Bacău, pentru mediul academic, pentru colegi, profesori şi prieteni, Consiliul Local Bacău va lua în discuţie ca post mortem să i se acorde titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Bacău, urmând ca data să fie comunicată în zilele următoare.PUBLICITATE