Tenis/ Trofeul Municipiului Bacau a revenit, dupa o finala de trei ore si jumatate, unui suedez de 18 ani

Sus, jos si din nou sus!

Un proverb iudaic sustine ca Dumnezeu l-a creat pe om pentru ca avea nevoie de povesti. Povestea celei de-a 13-a editii a Trofeului Municipiului Bacau la tenis este povestea lui Elias Ymer. Strasnica poveste, poveste de invingator! In finala-maraton a turneului ITF, câstigata duminica seara de Ymer in fata dominicanului Jose Hernandez (477 ATP), firul epic s-a impletit cu tesatura fina a ploii.

Asa cum caderile s-au imbinat cu revenirile in evolutia acestui suedez de 18 ani. In primul set, Ymer a cazut: 3-6. Apoi s-a ridicat: 7-6 in al doilea. Si a cazut din nou; de data aceasta la propriu! De vina era oboseala, o intindere musculara, scorul (5-4 pentru dominican in “decisiv”) si o minge scurta, la care suedezul de origine etiopiana nu a mai putut ajunge. Meciul s-a intrerupt, Ymer a ajuns pe mâna medicilor, iar finala parea ca va fi decisa de un abandon medical.

“Sa termin in picioare”

“Atunci mi-am zis ca, indiferent ce va fi, trebuie sa trag de mine. Sa termin meciul in picioare”, avea sa povesteasca la sfârsit Elias Ymer. Tenismenul format la Academia lui Magnus Norman a revenit pe teren, si-a jucat bine serviciul (40-0, adica aproape 5-5 in decisiv), dupa care a survenit o noua intrerupere a partidei.

De data aceasta, la cererea lui Hernandez, care a invocat o zona alunecoasa pe fundul terenului. Organizatorii au pus din nou terenul la punct, turnând zgura si nivelând-o, iar cei doi finalisti au putut relua jocul dupa o scurta repriza de re-incalzire. Era trecut de ora 21.00, Hernandez avea in continuare 5-4, dupa care ii revenea serviciul si- de ce nu?- trofeul. Numai ca povestea lui Ymer nu este una de “noapte buna”. Pustiul ajuns pe locul 374 ATP (oho, si cât va mai urca dupa succesul de la Bacau!) a egalat la seturi, a reusit apoi break-ul si miracolul: 7-5 si 2-1 la general!

“A photo, please?”

Asa a devenit Elias Ymer, pustiul de 18 ani si o luna venit din calificari, cel mai tânar câstigator din istoria de 13 editii a Trofeului Municipiului. Si favoritul publicului bacauan! Finala maraton (trei ore si jumatate) a fost urmata de semi-maratonul sedintelor foto. Niciun spectator prezent duminica seara in tribunele bazei SCM Bacau nu a ratat o fotografie generoasa sau macar un selfie cu juniorul de culoare stabilit la Stockholm.

Succesul de duminica este al patrulea reusit de Ymer in circuitul ITF in 2014. Dar e primul la un turneu in valoare de 15.000 de euro plus ospitalitate. “Stau si ma gândesc ca România imi poarta noroc. Am mai fost, in anii trecuti, la un turneu desfasurat la Bals si l-am câstigat si pe acela. Niciuna din victoriile de pâna acum nu se compara, insa, cu aceasta! Si nu e vorba doar de valoarea premiilor sau de calitatea adversarilor, ci de dramatismul finalei”, a zâmbit Ymer.

Bagheta lui Harry Potter

Câstigatorul turneului organizat de Primaria si Consiliul Local Bacau, SCM, Simba Invest si Federatia Româna de Tenis nu a uitat sa evidentieze efortul facut de administratorii bazei sportive, in frunte cu Mihai Ciuntea. “Duminica dimineata, terenurile aratau precum o imensa piscina. Organizatorii ne-au spus ca semifinalele se vor juca la 12.00. N-am crezut! Ei bine, la prânz, totul era perfect. Parca folosisera bagheta lui Harry Potter si pentru asta merita toate felicitarile.

Vreau sa-l felicit, totodata, pe invinsul meu, Jose Hernandez; a jucat foarte bine” a marturisit Elias Ymer. Suedezul a parasit Bacaul cu un cec de 2000 de dolari si cu un bilet de avion spre Olanda, unde-l asteapta alte patru turnee in decurs de o luna. La anul, insa, Ymer va reveni in Bacau. Pentru a-si apara trofeul, pentru a-si dubla cecul si pentru a-si spori zestrea de puncte ATP. Bineinteles, pentru a adauga un nou capitol povestii. Povestea lui, povestea noastra.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ