Fotbal/ Decesul camerunezului Patrick Ekeng, care s-a prabusit pe gazon in partida Dinamo- Viitorul a facut ca LPF si FRF sa amâne toate jocurile din primele trei ligi

Tragedie

Vineri, 6 mai, ora 21.55, stadionul “Dinamo”. Gazdele conduc cu 3-2 pe Viitorul Constanta in ultima etapa din play-off-ul Ligii I. Teoretic, echipa lui Rednic pastreaza inca sanse la locul 3. Toate gândurile dinamovistilor se indreapta, insa, spre finala Cupei României, contra CFR-ului. Asta pâna când camerunezul Patrick Ekeng cade ca secerat in cercul de la centrul terenului. Cei prezenti in teren, dar si in tribune sesizeaza imediat tragedia. Intrat de numai sapte minute, Ekeng s-a prabusit pe spate, fara sa fie atins de vreun adversar. Jocul se opreste, ambulanta intra pe teren, dupa care il transporta pe fotbalistul in vârsta de 26 de ani la Spitalul de Urgenta Floreasca. Desi jucatorii ii cer arbitrului Marcu sa suspende partida, acesta fluiera reluarea sa. Viitorul egaleaza si se termina 3-3. Nimeni, insa, nu se mai gândeste la meci. Intreaga suflare este conectata la Spitalul Floreasca.

Soc

La Floreasca, manevrele de resusitare a lui Ekeng dureaza o ora si jumatate. Zadarnic: fotbalistul inceteaza din viata. Colegii de echipa ai camerunezului, oficialii, antrenorii si aproximativ 300 de suporteri ai “câinilor” primesc vestea chiar in curtea spitalului. Toti sunt in stare de soc. Tragedia lui Ekeng aminteste de cea a unui alt dinamovist, Catalin Hâldan. Dar si de cea a lui Tabarcea, Misa Klein, Vrabioru si Cristi Neamtu. Purtatorul de cuvânt al Spitalului de Urgenta Floreasca, Bogdan Oprita declara: “Pacientul a fost adus la noi de o ambulanta fara manevre de resuscitare. A venit in stop cardio-respirator. Nu este prima oara când se intâmpla asa ceva pe terenul de sport. Cauzele pot fi multiple. Ne pare rau ca n-am putut face mai mult”. Cuvintele “fara manevre de resuscitare” adâncesc suspiciunile si intaresc acuzele. “Ekeng a murit cu zile. In primele minute nu i s-au dat interventiile necesare in astfel de cazuri”, este transant Cornel Dinu.

Intrebari

Prin urmare, tragedia putea fi evitata. Dar cum? Se pune din nou pe tapet problema controalelor medicale facute dupa ureche. Si, revenind la cuvintele lui Dinu, de lipsa interventiilor chiar pe teren. In plus, ambulanta a sosit târziu, dupa doua minute. Fara medic (“era doar soferul, doctorita, care fuma si mânca seminte, a venit pe jos”) si fara a fi dotata corespunzator. Unii sustin ca nu a existat defibrilator. Altii, ca nu a fost utilizat. Medicul lui Dinamo, Liviu Batineanu (care era la U Craiova când a murit portarul oltenilor, Cristi Neamtu) se apara: “Ekeng avea puls, asa ca nu erau necesare manevrele de resuscitare pe teren. Acestea au fost efectuate in masina, in drum spre spital”. Doctorii de la Floreasca sustin, in schimb, altceva. Autopsia, programata azi, la IML, va lamuri o parte din dileme. Toate celelalte intra in sarcina Procuraturii. Pentru Patrick Eseng, insa, nu se mai poate face nimic. Cameunezul paraseste aceasta lume la doar 26 de ani, lasând in urma o fetita de doi ani si o sotie insarcinata in cinci luni.

Amânari

In semn de doliu, Liga Profesionista de Fotbal si Federatia Româna de Fotbal au amânat toate meciurile programate sâmbata si duminica, in primele trei ligi. N-a contat ca majoritatea echipelor efectuasera deja deplasarea. Unele, cale de 400 kilometri. Aflati la Constanta, pentru jocul cu Farul, bacauanii de la Sport Club au aflat sâmbata dimineata, la ora 7.30, ca meciul s-a amânat. Au servit micul dejun si au facut cale intoarsa, spre Bacau. Mâine, vor pleca din nou spre Litoral deoarece FRF a decis ca meciurile din Liga a II programate initial in data de 7 mai si amânate, se vor juca miercuri, 11 mai, de la ora 17.00. Decizia este, la rândul sau, discutabila. Ca, de altfel, cam tot ce se petrece in fotbalul românesc. Un fotbal care a cunoscut un weekend indoliat. Un alt weekend indoliat.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ