Nu sunt trâmbițașul strigătului „Apocalipsa acum!”. Nici nu bocesc pe umărul valorilor despre care se credea că sunt eterne. Știu: viața socială, viețile noastre sunt însoțite de un cortegiu firesc de crize. Unele dintre acestea aduc valoare adăugată ființării noastre.

Cred însă că ne aflăm într-o criză umanitară cronică generată de amatorismul politic fără precedent și de sleirea virtuților diplomației. Cuvântul de ordine a devenit, în… democrațiile moderne, cel atât de drag Vestului Sălbatic: Wanted.

Americanii nu dezvăluie suma pe care au cheltuit-o pentru a-l elimina fizic pe generalul Soleimani, dar experții în securitate avansează sume uriașe. În schimb, iranienii au lansat pe piața dorințelor un Wanted național fără echivoc: 80 de milioane de dolari pe capul lui Trump. Oferta a stârnit pasiuni. Serviciile secrete au alocat un buget de 2,23 miliarde de dolari pentru paza lui Trump.

FSB-ul, în dulcele stil clasic, lasă peste tot cadavre, având grijă să șteargă profesionist urmele. Pe racheta Gărzilor Revoluționare iraniene care a spulberat viețile a 176 de oameni aflați într-un avion se crede că scria același Wanted. Exista acolo un pasager incomod care trebuia exterminat. Prețul: viața a 175 de oameni. A ucide un om este o crimă. A ucide sute, o statistică…Wanted, Wanted, Wanted…

Același Wanted se zvârcolește prin toate bârlogurile (sic!) politice ale lumii. Pe cine scalpăm astăzi? Aceasta este interogația vedetă a fiecărei zile. Resurse ale justiției, serviciilor secrete, poliției, jandarmilor, informatorilor, ale unui anumit tip de presă sunt cheltuite pentru scoaterea din joc a adversarilor politici.

Metodele sunt clasice: de la privitul sub plapumă, până la… În iunie, alegeri locale. Wanted-ul mioritic este deja pe cai mari.