21 iunie 2024
Fapt diversRomânia SurprinzătoareVulnerabilități în Sistemul Energetic Național: Unitatea 1 a Centralei Nucleare și turbinele...

Vulnerabilități în Sistemul Energetic Național: Unitatea 1 a Centralei Nucleare și turbinele eoliene, deconectate din cauza vremii

Situația critică în sistemul energetic național a fost evidențiată în seara zilei de sâmbătă, când Unitatea 1 a Centralei Nucleare de la Cernavodă s-a deconectat automat din cauza condițiilor meteorologice dificile. Potrivit Ministerului Energiei, condițiile meteo nefavorabile au determinat și oprirea turbinele eoliene, generând preocupări cu privire la stabilitatea sistemului energetic.

Avertizările meteo emise de Agenția Națională de Meteorologie au atras atenția asupra condițiilor severe, în special în zona Dobrogea.Prognozele meteorologice indicau viteze ale vântului între 75-80 km/h, cu rafale ce puteau atinge 100 km/h, ceea ce a condus la oprirea turbinele eoliene și la potențiale perturbări în rețeaua de transport și distribuție a energiei electrice. De asemenea, Unitatea 1 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat în condiții de siguranță, conform anunțului SN Nuclearelectrica SA, fără impact asupra securității nucleare.

Într-un comunicat oficial, Ministerul Energiei a subliniat că, cu sprijinul Hidroelectrica, s-a reușit echilibrarea sistemului energetic național, prevenind orice probleme semnificative. În prezent, nu există deficiențe majore în alimentarea cu energie electrică a țării.

Eolienele, care în mod normal produc 2.400 MW, furnizează în prezent doar 1.400 MW, iar Unitatea 1 de la Cernavodă, fiind decuplată, generează un deficit de 1.700 MW.

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img