Vreti sa stiti cum dispar zece miliarde? Scoala Calini: usi incuiate si geamuri sparte

3

24-11-calini-scoala-abandonata-1Aberant, imposibil, inexplicabil! Asta ar exclama orice om normal când ar afla ca guvernantii (nu am folosit termenul autoritati pentru ca e prea cuprinzator, iar aici e vorba de un minister anume) au cheltuit zece miliarde de lei vechi ca sa construiasca un obiectiv, apoi, când sa fie finalizat si dat in functiune, l-au abandonat.

Pe scurt, s-au pierdut sau se vor pierde zece miliarde din bugetul public. Investitia abandonata e Scoala Calini din comuna Colonesti, care este 70 la suta construita, dar sta cu usile incuiate din cauza ca nu s-au mai alocat bani pentru finalizarea ei. Locuitorii din Calini reclama ca “e bataie de joc”, ca “derbedeii arunca cu pietre” in scoala si nimanui nu-i pasa.

Viceprimarul Danut Condurache a recunoscut: “Asa este, e incuiata si se degradeaza!” Ne-am dus si noi la Calini ca sa vedem cum stau lucrurile si am constatat ca mareata cladire are multe geamuri sparte. Primarul Valentin Mirzac ne-a spus istoria acestei scoli: investitia a fost inceputa in 2008, fiind preluata apoi de Inspectoratul Scolar, odata cu alte scoli din tara, si derulata prin Centrul Bugetar, care nu a urmarit nici lucrarile, nici finantarea.

“Curtea de Conturi a decis sa preluam noi lucrarile, dar noi am descoperit ca s-a iesit din contract si am ajuns in instanta. Constructorul a depus plângere, insa instanta a constatat ca nu avem calitate procesuala. Acum, firma va da in judecata Inspectoratul Scolar si Centrul Bugetar”, arata Valentin Mirzac. Valoarea totala a investitiei este de 1.400.000 de lei (14 miliarde de lei vechi) din care s-au achitat 1.000.000 de lei (10 miliarde de lei vechi).

Mai sunt necesari 400.000 de lei. “Din 2008 au trecut atâtea generatii care ar fi putut sa invete aici! Ministerul Educatiei si Ministerul Dezvoltarii nu au fost in stare sa urmareasca o investitie! In loc sa aloce bani pentru terminarea scolilor incepute, se fac scoli noi”, afirma, revoltat, Valentin Mirzac. Din bugetul anual al comunei, in jur de 70.000 de lei, in niciun caz nu pot fi acoperite cheltuielile necesare finalizarii cladirii.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

  1. dl marzac se revolta degeaba! scoala din lichitiseni – com. vultureni s-a realizat partial prin Centru Bugetar Liceu Al Vlahuta Podu Turcului (207..2009) , apoi s-au oprit lucrarile “la rosu” si apoi preluata (acu 2 ani cred), prin protocol de Primaria Vultureni! S-a amenajat acolo un centru de informare (daca am retinut bine) deoarece scolarii in numar redus au fost comasati cu cei din vultureni! Deci, sa rezolvam, nu sa ne revoltam!

  2. Revolta este ca datorita unor scapari ale Centrului Bugetar Scoala Alexandru Ioan Cuza Bacau sau produs erori si am ajuns in litigiu care va trena pana la pronuntarea unei hotarari de catre Instantele Judecatoresti ,iar in acest timp nu se va putea lucra.

  3. dle primar! de ce lasati ziaristii sa spuna ca e vina guvernului? cand spuneti clar ca problema e la institutiile din judet! ce scapari s-au produs? s-a decontat mai mult decat e executat? cereti in instanta proprietatea inapoi! si, apoi, cereti fonduri de la CJ, MDRAP, Min. Invatamantului! Cladiri aflate in litigiu nu finanteaza NIMENI!

LĂSAȚI UN MESAJ