Va mai aduceti aminte de descentralizare si reorganizarea României in regiuni de dezvoltare? S-a vorbit vreo doi ani despre acest proiect important, chiar “absolut necesar”, care trebuia “pus in practica” deoarece ne obliga UE, nu direct, fireste, ci conditionând aprobarea fondurilor de numarul locuitorilor care beneficiau de investitie si de suprafata.

Apoi, brusc, tacere. Subiectul a disparut din dezbaterile publice. De ce? O explicatie ar fi ca la noi toate temele sunt nemaipomenit de importante, strigate, tocate, apoi lasate la fezandat si abandonate. O alta ar fi ca nici Guvernul nu prea stia ce vrea si care puteau fi urmarile.

Dupa doi ani de uitare, se aude ca tema regionalizarii va fi reluata de premierul Ciolos sub forma unei strategii care va stabili modul in care se vor dezvolta orasele in urmatorii 10-20 de ani. O strategie a carei elaborare va incepe cu inventarierea structurilor publice si a carei nastere pare foarte indepartata.

PUBLICITATE

Intre timp, rolul de Bau-Bau al UE a devenit tot mai putin convingator. Statele membre ridica tonul: vor sa ramâna in Uniune, dar sa aiba ceva de spus mai ales atunci când e vorba despre planuri care le pot influenta soarta.

De exemplu, vor sa decida singure daca primesc refugiati si câti anume, daca vând teren strainilor si in ce conditii, daca resping sau cultiva OMG. Exista un suflu nou, o pofta de rebeliune a natiunilor, o tendinta de a scutura haturile. Si in interior bate un vânt de libertate.

S-au mai diminuat obedienta fata de domnul ministru si armata lui din minister, teama de excludere, de a vorbi despre nereguli si fata de tot ce inseamna “stat”. Orasele, comunele si organizatiile care functioneaza in cadrul acestora isi contureaza propriile programe de dezvoltare. Pâna si politica vorbeste in dialect, prin aparitia unor partide locale, care apara cauze locale: USB, Partidul pentru Iasi, Alianta pentru Domnesti etc.

Dupa cum se vede, descentralizarea, uitata de Putere, germineaza si creste la periferie, discret, odata cu maturizarea societatii civile, iar când oficialii vor finaliza neinceputa lor strategie vor avea in fata o alta realitate.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ