29 martie 2024
OpiniiEditorialVom avea universitati populare

Vom avea universitati populare

Nu, s-a ajuns prea departe. Guvernul, in intelepciunea lui, modifica, in timpul anului scolar, Legea Invatamântului, schimbari care, contrar uzantelor, intra in vigoare din anul scolar urmator. Zeci de modificari, dupa ce aceeasi lege a mai fost crimpotita si in 2012 si in 2013.

De data aceasta, trebuie sa fiu de acord cu presedintele Traian Basescu: OUG nu a fost discutata public, fiind vorba de o lege care are repercusiuni asupra a mii de elevi, profesori si parinti, dar si asupra Bugetului de stat.

Sunt in acord cu presedintele atunci când se declara in dezacord cu multe dintre modificari, unele frizând siguranta nationala si viitorul tarii. Una dintre ele, contestata de corpul profesoral, se refera la uluitoarea prevedere potrivit careia elevii care nu au trecut examenul de maturitate sa poata urma cursurile unei facultati sau pot repeta examenul de cel putin trei ori, ultima sesiune fiind una speciala.

Sau, cei fara BAC pot urma un an in institutiile de invatamânt superior, dupa care repeta examenul de BAC, iar daca il trece, continua, nu?, cursurile universitare. Nu-i aiurea de tot? Unde este respectul pentru cei merituosi? Pâna la ce nivel ne permitem sa coborâm stacheta la admiterea in facultati? Ar insemna sa transformam institutiile de invatamânt superior in scoli pregatitoare, in universitati populare, cum era o data. Si asa, cele private, dar si de stat au facut imense compromisuri pentru a-si completa numarul de locuri si a pastra profesorii.

Despre doctorate la seral sau f.f., nici nu mai are rost sa vorbim, când avem facultati la f.f., la distanta, niste facaturi care ingroapa invatamântul si educatia. La noi, trebuie sa intre toti la liceu, inclusiv cei cu note sub cinci, toti trebuie sa termine liceul, sa urmeze o facultate, acum toti devin doctori.

Cât mai valoreaza prestanta, notorietatea, prestigiul, competitia, exigenta, oportunitatea, motivatia? Te mai intrebi de ce mii de elelvi pleaca la studii in strainatate. De ce nu au fost intrebati ministrii Muncii, Industriilor, Turismului, IMM-urilor? Ce se intâmpla cu absolventii? Un eminent profesor, ajuns la vârsta senectutii, se intreba cât timp ne mai permitem sa bâjbâim, sa experimentam (!), anii trec, iar rezultatele sunt catastrofale. Are dreptate presedintele, are dreptate profesorul.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri