Numarul de pasageri pe Aeroportul International “George Enescu” din Bacau a crescut in ultimii ani, uneori mai spectaculos, alteori moderat. Anul acesta, la sfârsitul lunii octombrie, ajunsese la 275.799. Din pacate, pistele de decolare-aterizare nu au fost modernizate, nefiind in stare sa suporte avioane grele si un numar mare de curse.

Pentru ca e nevoie urgenta de investitii, iar bani nu prea sunt la buget, se va apela la fonduri europene. Studiul de fezabilitate arata ca necesitatea si oportunitatea investitiei e determinata “de starea de degradare accentuata si de capacitatea portanta extrem de scazuta a pistei de decolare-aterizare si a cailor de rulare”, situatie care nu mai permite operarea aeronavelor moderne. Documentatia a fost intocmita de Geo Arc SRL, la solicitarea Regiei Autonome (RA) Aeroportul “George Enescu”.

“Investitia in Aeroport este vitala, reprezinta viata, in continuare, pentru Aeroport. Viata comerciala, cu implicatii in economie, turism, in confortul cetatenilor si in asigurarea transportului celor care au relatii de munca sau de afaceri in strainatate.”
Oana Chelaru, director RA Aeroportul “G. Enescu”

Investitia presupune demolarea structurii existente si refacerea pistei astfel incât portanta acesteia sa creasca de la 19, cât este in prezent, la 65. De asemenea, vor fi refacute caile de rulare rezervate aviatiei civile, va fi extinsa platforma de imbarcare-debarcare pentru a asigura distanta de siguranta intre axul caii si avioanele stationate pe platforma, va fi inlocuit sistemul de balizaj actual cu unul modern si va fi refacut sistemul de drenare. Valoarea totala a investitiei depaseste 46 milioane de euro. Avionul luat in calcul la realizarea documentatiei este Boeing B 767-200.

In Master Planul de Transporturi, pe baza rolului si potentialului de a atrage pasageri, aeroporturile sunt clasificate astfel: Aeroport International Major, Aeroport Hub International, Aeroport Regional si Aeroport Regional Mic. In prezent, Aerportul Bacau este regional, dar se poate transforma intr-un hub international datorita faptului ca atrage calatori din toata Moldova. Daca va fi modernizat, numarul pasagerilor ar putea ajunge la 1.190.261 in 2020 si la 1.473.001 in 2025.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ