2 martie 2024
ContrasensVom avea alegeri degeaba

Vom avea alegeri degeaba

La o prima vedere, pare ca sute de alesi local sunt corupti, ca au facut afaceri cu mafia, ca au incalcat legea si ca, da, raspunsul este ca trebuie facute alegeri locale pentru a fi desemnati alti conducatori ai comunitatilor. pentru ca, nu-i asa?, legea e clara: primarii si consilierii locale nu pot face parte din adunarile generale ale actionarilor.

Cu alte cuvinte, nu pot face parte din conducerea firmelor (AGA fiind organul suprem de conducere a unei societati comerciale) pentru a nu exista pericolul ca deciziile alesilor sa fie influentate de interesele comerciale ale companiilor.

Intentia legiuitorului este salutara si corecta. Nu poti sa fii si primar si, in acelasi timp, sa conduci o firma, mai ales daca are relatii comerciale cu primaria. Pentru ca, logic, vei avantaja firma respectiva. Sau vei fi acuzat ca o faci.

Problema vine, insa, de la o extindere a acestei interdictii catre firmele care apartin chiar primariei sau altor organisme publice. Pentru ca marea majoritate a alesilor declarati incompatibili de Agentia Nationala pentru Integritate cu asta au pacatuit: au fost intr-o AGA la o firma a primariei sau consiliului judetean. Problema este ca, daca stam si judecam logic, nu ar exista nici un conflict de interese in aceasta privinta.

Ambele institutii, primaria si compania care-i apartine, au interese comune, exista relatii clare de subordonare si, prin urmare, trebuie sa existe si o relatie clara in care sa se poata exercita un control eficient din partea proprietarului. Or, acest lucru se face prin intermediul AGA si al reprezentantilor proprietarului in acest organism. Pe cine sa puna, asadar primaria in AGA?

In mod logic, ar trebui ca membrii Adunarii Generale a Actionarilor sa fie alesi locali. Pentru ca ei reprezinta cetateanul care este, in ultima instanta, proprietarul companiei. Or, daca un primar sau consilier local nu poate fi numit in AGA la o companie a primariei, daca functionarii publici nu au voie sa fie desemnati ca membri in acest organism, cine poate fi desemnat sa controleze ce se intâmpla in compania respectiva?

Iata o intrebare la care nu raspunde nimeni. Pentru ca toata lumea se concentreaza pe o batalie politica a carei miza este, ca de obicei, falsa.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri