Internaționalele care au reprezentat formația băcăuană la Campionatul European se vor prezenta săptămâna aceasta sub comanda lui Florin Grapă. După finlandeza Pihlajamaki și franțuzoaica Dascălu sunt așteptate la echipă româncele Rogojinaru, Faleș și Ciucu, slovena Grudina și ultima achiziție, liberoul croat Rene Sain.

Știința Bacău a avut o întreagă echipă la ediția din acest an a Campionatului European de volei feminin, găzduit, în premieră, de patru țări, Polonia, Slovacia, Turcia și Ungaria. Trei românce (Denisa Rogojinaru, Georgiana Faleș, Alexandra Ciucu) și patru straniere, toate achiziționate în vară: finlandeza Laura Pihlajamaki, franțuzoaica Alexandra Dascălu, slovena Tina Grudina și, ultima pe listă, libero-ul în vârstă de 22 al naționalei Croației, Rene Sain (foto).

Dacă Finlanda lui Pihlajamaki și Franța lui Dascălu nu au reusit să treacă de faza grupelor, în schimb România (cu Rogojinaru, Faleș și Ciucu), Slovenia (cu Grudina) și Croația (cu Sain) au avut un parcurs care s-a încheiat în „optimi”. În grupe, România a obtinut două victorii (3-1 cu Ungaria și 3-1 cu Estonia) si trei înfrângeri (0-3 cu Olanda, 1-3 cu Croația și 0-3 cu Azerbaidjan), luptând pentru accesul în „sferturi” cu superfavorita Serbia. Calculul hârtiei a validat supremația Serbiei, care s-a impus duminică, la Ankara, cu 3-0 (20, 17, 23) și va întâlni mâine reprezentativa Bulgariei. Tot cu 3-0, dar în fața Germaniei, a pierdut și Slovenia, care a avut în „băcăuanca” Grudina (9 puncte), cea de-a doua realizatoare a echipei, după Darja Erzen (12).

Cel mai strâns meci al optimilor de finală a adus față în față Turcia și Croația, aceasta din urmă contând, așa cum aminteam, și pe ultima achiziție a Științei, libero-ul Rene Sain (1, 63 înalțime, fostă la OK Porec între 2013 si 2016, unde a cucerit titlul național in 2015, la Olomouc acum două sezoane, adjudecându-și Cupa Cehiei si la germanii de la Suhl Turingen stagiunea trecută). Turcoaicele s-au impus după 133 de minute de joc și cinci seturi (26-24, 18-25, 31-33, 22-25, 16-14!), evitând, astfel, „la mustață” eliminarea.

„Este important, inclusiv pentru comunitatea băcauană, că în lotul Științei se regăsesc mai multe jucătoare care au ajuns cu echipele lor în fazele superioare ale Campionatului European”, a declarat antrenorul Științei, Florin Grapă, care va avea la dispoziție, de la mijlocul acestei săptămâni, întreg lotul de jucătoare: „Ținând cont că, până acum, nu am putut conta pe lotul complet, e clar că avem de lucrat la capitolul relații de joc”. Cu o lună înainte de startul campionatului Diviziei A1, Știința intră într-o nouă fază a pregătirilor. De la Euro la…RO.


PUBLICITATE