La finalul acestei săptămâni se reia campionatul Diviziei A1 la volei feminin. Ca și turul, returul se va desfășura sub formă de turnee. Băcăuancele de la Știința vor fi gazda a două turnee: cel cu numărul 3, din 6-8 martie, la care vor mai lua parte CSM Târgoviște și Rapidm și, ultimul al sezonului, programat în intervalul 2-4 aprilie, care va reuni, alături de studente, grupările CSU Belor Galați, CSO Voluntari 2005, Volei Alba Blaj.

Echipa antrenată de Florin Grapă va începe 2021 la Medgidia, acolo unde sâmbătă va întâlni „lanterna roșie” Medicina Târgu-Mureș, iar duminică va juca împotriva gazdelor de la CSU Medgidia, revelațiile turului. Ocupanta locului 5, Știința s-ar putea apropia la trei puncte de Medgidia în cazul unei victorii în trei sau patru seturi pe terenul formației dobrogene. „E greu, dar este posibil. Ne-am pregătit cu dorința de a obține patru victorii în primele patru jocuri ale anului”, a declarat antrenorul Științei, Florin Grapă, care o va avea la dispoziție în retur și pe bulgăroaica Kristina Guncheva, revenită la Bacău cu misiunea de a o înlocui în cabina de regie pe croata Ivana Blazevic.

– Domnule profesor, cum decurg pregătirile în vederea reluării campionatului?

– Echipa este OK. Sper să fim bine și, implicit să fie bine. Iar primul hop este joi, atunci când avem testarea anti-Covid dinaintea plecării spre Medgidia.

– Turneul de la Medgidia prilejuiește duelul cu principala contracandidată la locul 4. O mică finală.
– Să zicem că e o mică finală. În perspectiva locului 4, consider însă că importante sunt toate cele patru meciuri de la primele două turnee. Dacă le câștigăm pe toate, și eu asta îmi doresc,, ne putem așeza altfel. Ar urma apoi încă trei turnee din care două le avem pe teren propriu. Deocamdată, ne îndreptăm toată atenția către turneul de la Medgidia.

– Cum vi se pare CSU Medgidia?
– E o echipă muncitoare, cu o oarecare stabilitate, iar rezultatele obținute în prima parte a campionatului nu sunt întâmplătoare. De altfel, ele ne-au bătut în tur, când am jucat pe teren neutru. Cred însă că putem fi peste Medgidia. Și la meciul direct, chiar dacă el se va disputa pe terenul adversarei, și mai târziu, în clasament. Vizăm locul 4 pentru a continua șirul participărilor în cupele europene. Și pentru a rămâne, cum se spune, în careul de ași al campionatului, unde, zic eu, ne este locul. În condiții normale, nu mi-aș fi făcut griji. Așa însă…

– Chiar, cât de apropiată de realitate este această ediție a Diviziei A1?
– Nu vreau să sune urât, dar adevărul este că vorbim mai degrabă despre un campionat mincinos. Nu că în alte circumstanțe noi am fi pe locul 1 sau că, vezi Doamne, nu ar juca toate echipele în aceleași condiții, dar sunt mulți factori care își pun amprenta. Ca un detaliu, pe 15 ianuarie s-au făcut trei luni de când ne-am reluat pregătirile. Iar dacă scad mini-vacanța de Sărbători, nici nu-mi ies trei luni. Altădată, aveam trei luni de pregătire până la startul campionatului. Când și cum să programezi un vârf de formă? E greu! E greu, dar nu avem ce face, trebuie să ne adaptăm.

– În această pauză competițională, la Știința a venit sau, mai bine spus, a revenit Kristina Guncheva. Teoretic, ar trebui să aducă un plus echipei.
– Având în vedere experiența sa, da. Guncheva poate și trebuie să fie mai utilă decât a fost Blazevic. Eu sunt încrezător că toată echipa va arăta mai bine decât în tur. Și sunt convins că ne vom face treaba încă de la primul turneu.

– Cum ar trebui să jucăm pentru a o învinge pe CSU Medgidia?
– O importanță deosebită o va avea factorul moral volitiv. Sigur, aspectele fizice și tehnico-tactice sunt esențiale, dar cred că dorința și ambiția vor putea face diferența. Și sper ca diferența să fie în favoarea noastră.PUBLICITATE