Naționala României, având în lot jucătoarele Științei, Kapelovies, Faleș, Cazacu și Rogojinaru, s-a calificat la Campionatul European după o victorie cu 3-2 în „decisivul” cu Bosnia

Set, meci și calificare! Reprezentativa feminină de volei a României a obținut calificarea la Campionatul European grație victoriei dramatice, realizată cu scorul de 3-2 miercuri seara, la Lukavac, contra Bosniei.

Lucrurile erau clare: cine câștiga jocul, mergea la Euro 2019. Și asta în ciuda faptului că „tricolorele” stăteau mai bine în clasamentul grupei F decât adversarele lor. Principalul criteriu de calificare nu era însă numărul de puncte, ci cel al victoriilor. Și cum ambele echipe aveau câte trei succese, partida Bosnia – România devenea un adevărat „baraj”.

Vara trecută, Bosnia se impusese cu 3-2 pe terenul nostru. Iar înaintea întâlnirii de miercuri, „tricolorele” veneau după un alt joc pierdut în tie-break: sâmbăta trecută, tot acasă, cu Spania.

Având în lot patru jucătoare de la Știința Bacău (Alice Kapelovies, Cristina Cazacu, Georgiana Faleș și Denisa Rogojinaru), România a început în forță partida de la Lukavac, adjudecându-și setul inaugural la o diferență de opt puncte. Gazdele au revenit însă la timonă, întorcând rezultatul de pe tabelă după ce au câștigat următoarele două parțiale la 19, respectiv 21.

Având în fosta băcăuancă Ioana Baciu principala sa „gură de foc”, reprezentativa noastră a egalat la seturi după un 25-17, ducând partida și calificarea în tie-break. Setul decisiv s-a aflat în echilibru până la 8-8, după care România a punctat de patru ori consecutiv înainte de se impune cu 15-9 și de a timbra biletele de calificare la turneul final.

În absența lui Adina Salaoru, accidentată, principalele realizatoare ale „tricolorelor” în Bosnia au fost Ioana Baciu (26 de puncte), Cristina Cazacu și Nneka Onyiejekwe (ambele cu câte 13). Turneul final al Campionatului European va reuni la start 24 de echipe și se va desfășura în perioada 23 august- 8 septembrie, urmând să fie găzduit, în premieră, de patru țări: Slovacia, Ungaria, Turcia și Polonia.

Alte articole