6 mai 2024
Interviu"Voi gestiona Primaria ca pe propria mea gospodarie"

“Voi gestiona Primaria ca pe propria mea gospodarie”

Interviu cu Irina Argatu, primar al comunei Sarata –

Irina Argatu a fost aleasa primar al comunei Sarata. Nimic spectaculos. Interesant este ca – fapt unic in judet si in tara – Irina Argatu preia fotoliul de primar de la sotul sau, Vasile Argatu, care a condus comuna patru ani, iar acum este doar consilier. Noul primar nu se poate plânge de greaua mostenire, deoarece – spune Irina Argatu – sotul i-a lasat in vistieria comunei peste sapte miliarde de lei, bani destinati construirii drumului comunal, dar si unele proiecte care trebuie finalizate. Cine este „argat” si cine este primar, ne spune primarita din Sarata, in interviul acordat ziarului Desteptarea.

– De doar o saptamâna, sunteti noul primar al comunei Sarata. Dupa informatiile mele, ceea ce s-a intâmplat la Sarata este un caz unic in judet si in tara: veniti pe acest post in locul sotului dumneavoastra, care a fost primar patru ani. Când v-ati hotarât sa candidati si de ce?
– Sotul meu a fost primar patru ani, insa de ceva timp are probleme de sanatate si a hotarât sa nu mai candideze, atunci, am discutat cu el, cu mai multi locuitori ai comunei care mi-au sugerat ca as putea candida eu in locul lui. Au fost mai multe argumente in luarea acestei decizii. Erau in derulare mai multe proiecte si programe care trebuiau duse la bun sfârsit, pe mine ma cunostea lumea, am lucrat mai multi ani la Oficiul Postal din comuna, aveau incredere in mine, si, nu in ultimul rând, ma puteam baza pe experienta sotului, pe sprijinul altor cetateni membri ai PDL din comuna, dar si de la judet. Asa m-am hotarât si am pornit campania electorala. A fost si o provocare pentru mine.
– Câti candidati au fost si pe cine ati invins la urne?
– A mai fost candidatul USL (trei in unul), un candidat de la PER si altul de la PP-DD. Eu am câstigat cu putin peste 50 la suta, la o diferenta de 80 de voturi, nu cu mult, insa la nivelul comunei noastre, o comuna mica, a fost suficient.
– In aceste conditii, comuna a ramas tot a PDL-ului, in familie, in conditiile in care PDL a suferit o infrângere majora in judet si in tara.
– Nu comuna a ramas in familie. Primaria va fi condusa tot de un membru al PDL. Primaria este a oamenilor, a tuturor cetatenilor din comuna, cum si primarul devine, dupa alegeri, al tuturor. S-a comentat, s-a spus in campanie despre “clanul Argatu”, din punctul meu de vedere este gresit, este vorba de familia Argatu, nu de un clan. Clanul este o organizatie care urmareste doar interesele proprii, folosind mijloace si metode mai putin legale. Sotul meu cât a fost primar a respectat legea, a slujit patru ani cetatenii, ceea ce voi face si eu in continuare in baza voturilor acordate. Eu vreau sa le fie oamenilor mai bine prin tot ceea ce voi face. Ca sa raspund pâna la capat, aici, si nu numai aici, in mediul rural, fata de oras, conteaza foarte mult omul nu partidul. Cetateanul, cei care merg la vot te analizeaza de când erai mic, cine esti, ce ai facut in viata, ce gospodarie ai, cum te porti in familie, ce rude ai. Acest aspect este vizibil si in componenta CL. Sigur ca si partidul are un rol important, daca nu ideologic, cu siguranta logistica, capitalul de imagine sunt argumente care trebuie luate in seama.
– Ce le-ati promis oamenilor?
– Eu m-am prezentat in fata oamenilor cu un slogan simplu: “Eu nu promit, voi face”. Impreuna cu cei care au candidat pentru a fi alesi consilieri din partea PDL, cu ceilalti consilieri, ne vom stradui sa asfaltam drumul de acces in comuna, pe toata lungimea lui, dorim sa finalizam un camin cultural in satul Talpa, care trebuie renovat si modernizat. Insa cel mai ambitios proiect este cel de amenajare a izvoarelor cu ape sarate, sulfurate de la Sarata, o bogatie a satului, care nu a fost decât in parte valorificata, se vor dezvolta serviciile, turismul, avem potential si la Talpa sau Baltata. De asemenea, ne-am mai propus sa construim un nou sediu al Primariei, un drum de acces la exploatatiile agricole. Sigur ca avem nevoie de bani, de proiecte si, sper, ca in anii ce vin banii sa nu mai fie alocati pe criterii politice, ci pe baza de proiecte, in functie de nevoile oamenilor. Este usor de promis, insa trebuie sa fim realisti, este criza, nu stim ce va fi mâine, dar peste patru ani!
– Ati câstigat fotoliul de primar, insa in Consiliul Local PDL este in minoritate. Cum o sa va impuneti proiectele, programele?
– Sigur ca nu-mi va fi usor, insa sunt convinsa ca voi reusi sa-i atrag de partea mea pe toti cei care vor binele comunei. Alegerile au trecut, urmeaza munca, urmeaza sa ne concentram pe ceea ce doresc cetatenii, pe ceea ce am promis toti in campanie. Eu am incredere in oameni, in faptul ca toti suntem din comuna, toti stim ce trebuie facut si, mai ales, ma bazez pe onestitate si cinste. De fapt, eu le-am spus oamenilor: asta sunt, ma cunoasteti, ne cunoastem, daca ma votati va fi bine, daca nu, iar e bine.
– Doamna, lumea s-a obisnuit, cum se schimba primarul, cum incep sa curga acuzele la adresa fostei administratii, stiti lozinca: greaua mostenire.
– Eu stiu cât de greu a fost in mandatul lui, doar am trait aici. Daca ar fi sa vorbesc cinstit, “greaua mostenire” este drumul, pe care va trebui sa-l fac eu. De altfel, sotul meu a candidat pentru un loc in CL si a câstigat acel loc, asa ca va fi mereu alaturi de mine. Voi incerca sa gestionez treburile Primariei ca pe propria mea gospodarie. Mi-a spus si m-a asigurat ca imi lasa “mostenire” o suma importanta in conturile Primariei, este vorba de vreo sapte miliarde de lei vechi, bani pe care ii vom folosi la asfaltarea drumului, macar pâna la Bai si Scoala Dealu Nou. Avem apa curenta, canalizare si n-avem un drum asfaltat. Toata bulibaseala aceea cu banii dati de Guvernul PDL si luati de USL a vaduvit comuna de patru miliarde de lei, bani destinati stingerii unor arierate. De aceea spuneam ca in administratie nu are ce cauta politica, dar mai ales deciziile care cuprind ura, dezbinare, razbunare. Prin asemenea politici nu te razbuni pe un partid, pe un primar, ci pe o comunitate, indiferent cine este la Putere. Ce vina au oamenii?
– Doamna primar, roata se invârteste: pâna acum il asteptati dumneavoastra pe fostul primar acasa, seara târziu. Ce se va intâmpla de acum? Cine va fi “argat” acasa?
– (Râde)…Nu-i vorba despre asta. Noi suntem argatul unul pentru celalalt, ca sa folosesc expresia dumneavoastra. Avem o familie unita, niciodata nu s-a pus problema ca unul face mai mult si altul mai putin. O familie, o gospodarie se tine, se mentine, se dezvolta impreuna: sot si sotie. Avem incredere unul in celalalt, doar asa am reusit sa ne facem singuri o gospodarie, de care noi suntem multumiti. Ne-am ridicat de jos, am muncit, nu am risipit banii, am si mai investit intr-o afacere. Avem doi copii mari, fetita este studenta la Iasi, baiatul a sustinut Evaluarea si va merge la un liceu in Bacau. A vrut neaparat sa urmeze Liceul Militar, insa, pâna la urma, a mers pe sfaturile noastre.
– Intr-o Primarie sunt foarte multe probleme de rezolvat, de natura economica, administrativa, sociala, juridica. Cum o sa va descurcati?
– Cum s-au descurcat si alti primari la primul mandat, cum a reusit sotul meu, sunt sigura ca incet, incet, cu sprijinul consilierilor si a aparatului administrativ, voi reusi. Am sa ma pregatesc, citesc, voi merge la judet la diferite instruiri. Nimeni nu s-a nascut primar. Si, v-am spus, seara voi organiza “seminarii” cu sotul meu. Sper ca si viceprimarul se va dedica comunei, oamenilor si, impreuna, le vom rezolva pe toate. Sunt constienta de toate acestea, am avut si am emotii, insa nu am avut teama. Am incredere in mine.
– V-ati gândit ca oamenii ar putea spune ca la Sarata conduce tot fostul primar?
– Oamenii pot spune orice, insa vor vedea in timp ca la Sarata este primar cel pe care l-au ales.
– Care ar fi atuurile unei femei – daca sunt – intr-o functie administrativa, politica?
– Nu m-am gândit serios la aceasta problema. Atuuri! Femeia are mai multa rabdare, judeca si cu inima, este o buna negociatoare, nu taie din prima, cum se spune. Eu sunt o femeie hotarâta, onesta, tin la cuvântul dat, stiu sa-mi fac prieteni, stiu sa-mi administrez dusmaniile. Ca primar trebuie – asa inteleg eu – sa fii drept, sa nu umbli cu jumatati de masura, sa te tii de promisiuni si sa respecti legile. Omul gospodar se vede de la poarta. Chiar daca suntem o comuna mica, avem resurse, suntem in plina dezvoltare, ca sa folosesc o formulare uzitata astazi. Eu sunt optimista din fire si, daca o sa aveti timp puteti sa mai treceti pe aici anul viitor, sa vedeti ce s-a mai facut in Sarata, de când este primar Irina Argatu.
Gheorghe Baltatescu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri