E al noualea “american”. “Si am motive serioase sa cred ca nu va fi si ultimul”, spune antrenorul SCM Bacau, Mihai Ciuntea, care i-a condus peste Ocean, ce-i drept, doar cu sufletul si gândul, pe toti ceilalti opt tenismeni bacauani ce au ales sa studieze in Statele Unite ale Americii. Primii au plecat Bogdan Borta si Ramona Husaru.

A urmat apoi Dragos Ignat, pentru ca vara trecuta sa migreze cel mai numeros contingent: Raluca Mâta, Raluca Pavel, Georgiana Patrasc, Sebastian Erimicioiu si Cosmin Bârdan. Al noualea “american” are bagajele facute. Si biletul de avion in buzunar. Un bilet pe ruta Bucuresti- Istanbul- New York- Portland; 24 de ore in cap. Plus inca vreo 20 de minute, atât cât tine drumul cu masina intre Portland si Waterville, noua casa, pentru cel putin patru ani, a studentului de la Colby College, Vlad Murad.

N-a fost pacaleala

Vlad a primit raspunsul de acceptare de la Colby College fix pe 1 aprilie. Nu era o pacaleala. Si nici singurul raspuns afirmativ de peste Ocean. “Am trimis solicitari la mai multe universitati. Patru m-au acceptat in urma testelor date, iar eu am ales in final Colby”, spune tenismenul care a implinit 19 ani pe 16 aprilie si a absolvit in aceasta vara Colegiul Ferdinand, sectia mate-info, intensiv engleza. Cât au contat performantele scolare?

“Mai mult decât cele din tenis. Raportul a fost cam de 70 la 30 in favoarea scolii. Asa e la Colby. In alte parti este invers”, raspunde Vlad, oferind drept contraexemplu universitatile la care studiaza Dragos Ignat si Georgiana Patrasc. “Dar e clar ca fara tenis n-as fi ajuns la Colby, indiferent cât de bun as fi fost la scoala”, tine sa precizeze fostul component al lotului national Under 16.

Un 7 la logica

Completarea este ca o minge care se ridica in plan vertical, cerând un smash de mama-mama! N-ai cum sa ratezi ocazia, asa ca te lasi pe spate si lovesti: “Pai, si cam cât de bun ai fost la scoala, Vlad?”. Mingea revine in forta. N-o vezi, n-o prinzi: “Pai, rareori am coborât sub 10. Chiar am invatat. Prins intre scoala si tenis, n-am avut timp sa-mi dezvolt vreun hobby.

Spun asta pentru ca mi-am amintit ca la testele de la Colby, exista si o intrebare referitoare la eventuale hobby-uri”. E teren! Si punct: 15-0 Murad. Reporterul nu se lasa; e clar, vrea sa o incaseze din nou: “Hai, ma, chiar asa, niciun 4 la viata ta?”. Murad se amuza, facându-si de lucru cu un servetel: “Nu, 4 in niciun caz! Dar am luat un 7 intr-a IX-a”. Fore-hand rapid: “La ce?”. Rever devastator: “La logica”.
Suna ilogic!

60.000 dolari pe an

1 murad tenisVlad Murad va zbura spre State pe 24 august. Va ramâne acolo un an intreg, “asta daca nu-mi fac cadou cei de la Colby un bilet de avion tur-retur pentru vacanta de iarna”. Stie ca nu va fi usor la inceput, dar nu-si face probleme. “Viitorul meu e acolo. Fac cei patru ani de colegiu, la care voi adauga un program de alti doi ani, pentru a lua diploma de inginer. Voi deveni programator pe calculator, o slujba excelenta deoarece iti ofera libertatea de a munci pe cont propriu. Imediat dupa incheierea studiilor voi cauta insa sa prind un post la o multinationala.

Pentru primul an, un salariu mediu in bransa ajunge cam la 60.000 dolari pe an”. Si cu tenisul? “Cât voi fi la Colby, voi juca in diviziile scolare. Voi continua sa practic tenisul in mod regulat la un nivel acceptabil. Nici de performanta, dar nici de intretinere. Cine stie, poate-mi deschid o scoala de tenis”, incheie Vlad Murad. Ultimele cuvinte sunt prinse din zbor de fostul antrenor al lui Vlad, Gabi Ciuntea, care zâmbeste: “N-ai nevoie de un coach acolo?”. Numarul “americanilor” de la SCM e in crestere. Deocamdata, noua. Si- de ce nu?- cu “sergentul” zece!


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ