Da la 1 octombrie, viticultorii bacauani pot solicita bani pentru reconversia viilor. Astfel, cei interesati de obtinerea acestui sprijin vor depune planurile individuale la APIA pâna pe 23 octombrie. Fondurile vor fi acordate de APIA in cadrul Programului National de Sprijin al României in sectorul vitivinicol 2014 – 2018 Viticultorii pot beneficia de fonduri europene numai in scopul infiintarii sau modernizarii culturilor de vie destinate producerii vinurilor cu denumire de origine controlata si cu indicatie geografica.

Pentru aprobarea sprijinului financiar în sesiunea suplimentara din acest an, fiecare solicitant trebuie sa depuna la centrul judetean APIA un dosar care sa contina cererea/formularul-tip privind sprijinul pentru restructurare/reconversie, document de identitate financiara, o copie conforma cu originalul a certificatului de înregistrare la registrul comertului, o copie conforma cu originalul a statutului, pentru persoanele juridice, si eventuale acte aditionale,- copie de pe actul de identitate, pentru persoane fizice si, dupa caz, împuternicire însotita de copie a actului de identitate.

„Valoarea maxima a sprijinului financiar acordat pentru reconversia viilor nu va putea depasi 75 la suta din valoarea totala a costurilor efective.

Pentru un hectar de vita de vie, investitia se ridica la circa 12.000-13.000 de euro”, a precizat Ghita Burlui, directorul APIA Bacau. Asadar, sunt considerate eligibile masurile de defrisare, proiectare, pregatire teren, plantare si instalare tutori si instalare sistem de sustinere pentru conducere si palisaj pentru programele de reconversia soiurilor si reamplasarea parcelelor, respectiv masurile de proiectare, instalare/inlocuire sistem de sustinere pentru conducere si palisaj, modernizarea formei de conducere a vitei-de-vie prin trecerea de la cultura joasa la cultura semiinalta si inalta si modernizarea sistemului de sustinere prin inlocuirea sârmelor prin instalarea a trei rânduri de sârme, din care minimum doua duble, la sistemul pentru conducere si palisaj in vederea sustinerii butucilor si conducerii lastarilor pentru programele de modernizare a plantatiilor viticole.

Reamintim ca, in vara aceasta, a mai fost o sesiune, la care, insa, nu prea au subscris detinatorii de vii, in tot judetul fiind inregistrata o singura cerere din partea unui singur fermier din zona Dealul Morii. Din pacate, cererea a fost respinsa din cauza unor neconformitati din planul de finantare.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ