Comparativ cu sobrul/rigurosul sau predecesor, Benedict, actualul papa, Francisc, n-are obsesia… algoritmilor, procedurilor, traditiilor care locuiesc Vaticanul. Este spontan, respinge ideea ca ar fi un fel de… superman, se-ntreaba sincer cine este el ca sa ierte si, una peste alta, spune celor care cred ca este stresant sa traiesti aparând/promovând dogmele bisericii, ca ,,e foarte distractiv sa fii papa“. Sa tot fii papa, nu-i asa?

Papa Francisc e cuceritor. El vrea reforme. Zice, nonsalant, ca Dumnezeu nu se teme de lucruri noi. Apropiatii sai spun ca la nici doua luni de la înscaunarea sa la Vatican ar fi spus: ,,Trebuie sa incep schimbarile imediat!” Si a inceput sa schimbe. Umbla prin lume cu un automobil de serie, fara blindaj, cu toate ca e sef de stat si prim-oblojitor de suflete. Nu poarta vesta antiglont. Ii face garzii elvetiene peri albi. Zice ca, daca Domnul l-a adus aici, va avea grija de el. Pâna acum, papii, urmând pilda lui Hristos, la una dintre slujbele speciale spalau picioarele a 12 preoti. Francisc a imbrâncit frumos traditia. A slujit la o biserica oarecare si a spalat picioarele a 12 puscariasi. Unul dintre consilieri zice ca papa va schimba definitia reliogizitatii.

Asta e revolutie. Nu va schimba doctrina, adauga unul dintre amicii sai argentinieni, dar va readuce biserica la doctrina ei adevarata. Asta ma inspaimânta si ma bucura. Adica biserica s-a indepartat de doctrina ei adevarata? Inseamna ca e adevarat ce banuiam eu. Papa Francisc aduce argumente pentru zisa prietenului sau: ,,Foarte mult mi-as dori o biserica saraca, pentru saraci!” Frumoasa revolutie, intr-o lume a Bisericii, de orice nuanta ar fi ea, in care opulenta face legea. Francisc si-a propus sa cugete asupra celibatului preotilor catolici si abuzurilor sexuale din biserica, asupra interdictiei de impartasanie pentru catolicii divortati ale caror casatorii n-au fost anulate, vrea ca biserica sa nu se mai concentreze obsesiv pe pacat, ci pe suferinta si relatia insului cu Dumnezeu, gândeste altfel in raport cu homosexualitatea si divortul, nu exclude eliminarea celibatului obligatoriu pentru preotii care se afla sub ascultarea sa. A aratat cu degetul catre maladiile prelatilor: bârfa, laudarosenia si câstigurile lumesti. ,,National Geographic” (nr. 148/august 2015), cu reporter acceptat in intimitatea Sanctitatii Sale, dezvaluie si alte aspecte ale reformelor pe care Intâistatatorul Vaticanului ar vrea sa le promoveze, cu toate ca nu lipsesc vocile care nu aplauda evadarea din intepeniri.

PUBLICITATE

Nu ma astept ca supusii bisericii sale sa umble prin lume aidoma primilor oameni care au devenit sfinti: cu lungi si aspre camasi de cânepa peste care aruncau o cingatoare, cu talpile goale si sufletul cucerit de nevointele semenilor. Clerul, de orice religie ar fi el, s-a intepenit in tot felul de privilegii care nu mai au nimic in comun cu idealurile initiale ale crestinismului. Biserica Ortodoxa, de pilda, a devenit ceea ce un ziarist numea a fi Godporatie. Îmi aduc aminte în acest context de cuvintele Sfântului Ioan Scararul (579- 649): ,,Începutul iubirii de arginti e motivul milosteniei. Capatul ei ultim e ura fata de saraci. Cât timp aduna cineva banii, e milostiv. Dar când are banii, îi strânge în mâini”… Îmi este drag papa Francisc. M-am apropiat de el inca de-atunci când, ca Jorge Mario Bergoglio, episcop argentinian, a optat, ca papa ales, pentru numele de Francisc, urmând calea batatorita de sfintenie a lui Francisc de Assisi, cel care saruta ranile leprosilor, le predica pasarilor, risipea fericit suflet pentru nevointa semenilor. Jinduiesc dupa o Biserica bogata in Suflet.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

  1. Subscriu la articolul de mai sus”Jinduiesc dupa o Biserica bogata in Suflet”dar eu nu mai am timp sa apuc sa vad si asta,la felul cum decurg lucrurile.

  2. @marcu
    Cred ca exagerezi rau de tot.Ceea ce face papa e una,ce face Biserica Catolica e alta.Afaceri mai mari decat la Vatican nu se mai fac niciunde.Autorul articolului pune accent pe latura umana si materiala a crestinismului.Umanul s-a degradat vertiginos in ultima perioada ,iar preotii sunt si ei oameni.Cat despre schimbari,da,Biserica Catolica trebuie sa revina la inceputuri,pentru ca s-a departat enorm de ceea ce reprezinta Biserica Apostolica,adevarata Biserica A Lui Hristos,acolo unde Ortodoxia a ramas ancorata,in pofida criticilor .Biserica nu are nevoie de update-uri caci pentru Dumnezeu nimic nu este nou,caci toate sunt fie facute de El fie cu aprobarea Lui.Daca Papa umbla cu masini blindate si avea (are)la dispozitia lui garzi si mii de oameni care ii slujesc,e ok,dar daca Patriarhul merge cu audi A8,”huoo,ia uite ce masina are imbuibatul”.Si in incheiere,dle autor,o “godporatie”mai mare decat la Vatican nu onsa gasiti nicaieri

  3. Ortodoxia romaneasca ar avea nevoie de un asemenea lider; din pacate n-o sa-l avem niciodata!Ii admir pe catolici pentru deschiderea lor catre problemele omului, catre social; burtosii si spoitii cu aur popi ai nostri n-or sa faca niciodata un gest de ajutorare a celor saraci, buzunarele lor pline sunt primordiale. Asa cum primordiale sunt si umilirea oamenilor, dispretul fata de femei, rapacitatea, santajul pe care il practica pe tema impozitarii veniturilor BOR,… si lista e lunga!

LĂSAȚI UN MESAJ