29 martie 2024
ActualitateVinovati pentru aglomeratia din spitale / Medicii de familie, acuzati de neglijenta

Vinovati pentru aglomeratia din spitale / Medicii de familie, acuzati de neglijenta

Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) este pe ultima suta de metri la verificarea modului in care se efectueaza, in cabinetele medicilor de familie, examenele medicale anuale ale asiguratilor. Tot zilele acestea, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, i-a acuzat pe medicii de familie ca nu dau atentie laturei profilactice si, in mod special, acestor examene de bilant.

Ministrul Eugen Nicolaescu a reprosat medicilor ca nu-si indeplinesc indatoririle si, ca urmare, tot mai multi oameni ajung la spital. &#8222Daca medicul de familie si-ar vizita toti pacientii din lista si ar depista la timp o boala, deci daca s-ar lucra pe preventie, atunci sunt convins ca multi oameni ar putea fi tratati din fasa de medicul de familie si nu ar avea nevoie de servicii medicale de specialitate sau de spitalizare”, a declarat ministrul Nicolaescu.

Reforma stopata in medicina primara



&#8222Medicii de familie sunt din nou blamati, ne-a declarat dr. Costin Tintaru, medic de familie la Berzunti. Poate de aceea suntem atat de uniti si vom fi si mai uniti. Daca s-ar investi mai mult in medicina primara, daca ar creste valoarea punctului, pentru ca medicii cu multi asigurati pe lista sa poata angaja un alt medic, nu ar mai fi probleme. Medicii fac bani din servicii, iar acestea sunt prost platite. S-a inceput in 1994 o reforma a medicinii primare, dar nu s-a continuat. Cat despre examenele de bilant, si populatia trebuie sa fie educata, sa stie ca are dreptul si obligatia de a se prezenta la medic”. Dr. Tintaru crede ca in noul Contract-cadru vor fi prevazute masuri pentru a obliga asiguratul sa se prezinte la programarea pentru controlul medical periodic. Este posibil ca asiguratii restantieri sa nu mai primeasca retete sau chiar sa fie exclusi de pe listele medicilor de familie.

Ministrul se ia de &#8222frizura”

Medicii de familie care au pe lista minimum o mie de pacienti nu sunt obligati sa viziteze bolnavul, acesta trebuind sa se prezinte singur la cabinet. Marea nemultumire a medicilor este insa tariful foarte mic pentru fiecare asigurat de pe lista. &#8222Sa fie sanatos ministrul daca ne trimite controale, ne-a declarat dr. Valeriu Bologan, medic de familie la Vultureni. Cand nu au ce face, se iau de frizura. Ce preventie vrea sa fac, daca mai mult de jumatate din asiguratii mei sunt cronici? Populatia e imbatranita, nu mai ai ce preveni. Ni se reproseaza mereu ca facem bani, dar de cheltuieli nu se tine cont. Acum fac reparatii, iar cabinetul nici macar nu este al meu si nu cred ca-l pot cumpara, caci se afla in incinta primariei. Apoi, trebuie sa cumpar lemne, sa platesc asistenta. Ce mai ramane?” Dr. Bologan mai spune ca are peste 1.600 de asigurati pe lista, dar peste 1.900 de pacienti in comuna, diferenta constituind-o neasiguratii, cei carora totusi nu le poate inchide usa in nas. Chiar daca nu reuseste sa-i vada pe toti intr-un an, cand au nevoie de medic il gasesc. Un medic de familie trebuie sa urmareasca gravida si copilul, face imunizarile din programul national, consultatiile obisnuite, tine evidenta bolilor cronice, depisteaza boli cu potential endemic, urmareste TBC-ul si sifilisul. Pentru un singur pacient este nevoit sa scrie chiar si trei retete, in functie de lista pe care se afla medicamentele. In plus, fac raportari la CJAS si la Directia de Sanatate Publica. Chiar si minstrul Sanatatii recunoaste ca medicii de familie sunt prost platiti si le promite o crestere a valorii punctului, dar nu atat cat se asteapta.Scris de Doina MINCU

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri