astazi avem cod galben de caldura si temperaturi de 37 de grade, iar de miercuri ne acopera codul portocaliu de canicula * meteorologii estimeaza ca, in Bacau, la umbra, vor fi 39 de grade

Bacaul incepe sa se topeasca sub dogoarea Soarelui. Meteorologii spun ca astazi avem avertizare de cod galben, insa miercuri vin temperaturile de adevarat Cuptor, ca doar nu degeaba este numita astfel luna in care ne aflam. In avertizarea emisa de Administratia Nationala de Meteorologie se precizeaza ca valul de aer fierbinte care bântuie acum prin vestul tarii se extinde treptat spre zona noastra, iar indicele de temperatura-umezeala va atinge si depasi pragul critic de 80 de unitati. Astazi, temperaturile din judet urca la 35-37 grade, insa incepând de miercuri dupa-amiaza intra in vigoare codul portocaliu de canicula.

Aceasta inseamna ca temperaturile maxime din judet urca spre 39 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, dupa cum arata avertizarea. De mentionat insa ca aceste temperaturi sunt cele masurate in regim standard de statie meteo, la umbra, la doi metri deasupra solului. Temperaturile resimtite in mediul urban, printre betoane si asfalt, vor fi insa mult mai ridicate, de peste 45 de grade. Meteorologii mai spun ca valul de caldura va persista si joi, 9 iulie, atât in judetul Bacau, cât si in toata zona estica si sudica a tarii, dar in acelasi timp se va accentua treptat si instabilitatea atmosferica, incepând din vestul tarii.

PUBLICITATE

Puncte de distribuire a apei

Consiliul Local Bacau a aprobat in ultima sa sedinta un nou plan de combatere a efectelor caniculei. Acesta prevede infiintarea a sase puncte de distributie a apei potabile in zonele publice, la care au acces toti bacauanii, dupa cum urmeaza: la Directia de Asistenta Sociala – Arena Business Center (strada Stefan cel Mare), Biserica „Sf. Neculai” (b-dul Unirii), Cinema „Central” (strada Nicolae Balcescu), Casa de Asigurari de Sanatate (strada Marasesti), Biserica „Sf. Dumitru” (strada Narciselor), Serviciul Public de Evidenta a Persoanelor (strada Henri Coanda). Primaria a prevazut pentru aceasta activitate suma de 9.900 de lei pentru 15 zile, care ajung pentru o cantitate de 200 de litri de apa/zi si 1.200 de pahare de unica folosinta/zi.

Autoritatile fac planuri anti-canicula

Premierul interimar Gabriel Oprea, in calitatea sa si de ministru al Afacerilor Interne, i-a convocat, luni, pe prefecti intr-o videoconferinta pe tema caniculei care va afecta tara pâna vineri. Oprea le-a cerut prefectilor sa sprijine Directiile de Sanatate Publica (DSP) si primariile ca sa asigure necesarul de apa potabila si de medicamente. Categoriile vulnerabile (copiii, vârstnicii si bolnavii cronici) trebuie ferite de expunere, la orele prânzului.

Vicepremierul le-a cerut prefectilor sa urmareasca organizarea punctelor de distributie a apei si a spatiilor climatizate. In centrele de asistenta si in taberele scolare vor fi evitate activitatile in aer liber. Atentie la riscul aparitiei incendiilor de vegetatie, dar si a avariilor in retelele de energie, a mai spus Oprea.

Pentru cazurile urgente sunt pregatite avioane medicale, elicoptere SMURD si ambulante. Angajatorii trebuie sa ia masuri speciale pentru asigurarea apei si limitarea perioadei de lucru, daca temperatura trece de 37 de grade. Intre cei care lucreaza in strada si pot fi afectati sunt politistii si jandarmii, a mai spus seful MAI. El le-a cerut prefectilor sa sprijine DSP si sa se asigure ca populatia e informata. “Am solicitat tuturor institutiilor sa puna in aplicare planul de masuri pentru diminuarea efectelor negative ale caniculei. De asemenea, am solicitat ISU si DSP sa monitorizeze, prin Directia Judeteana de Tineret si Sport, locatiile in care ar putea exista grupuri de copii, aflati in tabere sau excursii, pentru a preveni situatiile nedorite”, a declarat Dorian Pocovnicu, prefect de Bacau.

Silvia Patrascanu
Ovidiu Pauliuc

Sfaturi medicale pentru cei cu afectiuni cardiace

Zilele caniculare anuntate vor fi dificil de suportat pentru bacauanii cu afectiuni cardiace, de aceea medicii specialisti le reamintesc ca trebuie sa se hidrateze corespunzator, sa evite plimbarile in plina zi si sa nu-si neglijeze tratamentul.

Doctorii spun ca trebuie sa bem mai mult de doi litri de apa pe zi, pentru ca si pierderile de lichide sunt mari in aceste zile fierbinti, dar sa consumam si multe fructe si legume, care contin multa apa. „Trebuie sa se evite expunerea la radiatia solara dupa ora 9.30 -10.00 dimineata pâna la ora 17.00 – 17.30. Se interzice pentru bolnavii cardiovasculari efortul fizic in regim de insorire excesiva, lucru care, de obicei, duce la accidente vasculare coronariene majore, la accidente vasculare cerebrale, la pusee hipertensive si tulburari de ritm prin deshidratare ceea ce face ca patologia noastra din aceasta perioada sa fie profilata in special pe acest caracter de urgenta”, a declarat dr. Radu Grigoriu, medic primar cardiolog in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Bacau.

Pentru a nu ajunge sa aglomereze Sectia de Cardiologie din unitate medicala bolnavii cardiaci ar trebui sa tina cont de aceste sfaturi. „In general, regimurile termice excesive pot fi catastrofale, si termenul nu este exagerat, pentru bolnavii cardiaci cu risc crescut, motiv pentru care le sugeram sa stea la umbra”, a mai spus dr. Grigoriu. Daca se simt rau, bolnavii hipertensivi sunt sfatuiti sa se prezinte la medicul de familie sau la cel specialist pentru a adapta tratamentul la aceasta perioada din an.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ