Unul din cele mai informate canale Telgram rusești dedicate conflictului din Ucraina – TG Rîbar – a publicat o informație conform căreia, în Bacău vor sosi tancuri grele și blindate de transport trupe americane. Acestea vor sosi cu doua nave care vor transporta 16 vagoane cu tancuri principale de luptă pe care le vor debarca în portul grecesc Alexandroupolis.
„După descărcare, va începe transportul vehiculelor blindate către Baza Aeriană 95 a Forțelor Aeriene Române, situată între orașul Bacău și satul Nicolai Bălcescu” scrie TG Rîbar. Se preconizează ca cele două nave – nava de logistică USNS Brittin (T-AKR 305) și nava Ro-Ro Liberty Pride (un tip de navă Ro-Ro pentru transportul vehiculelor) vor sosi în port pe 7 martie.
Transferul de echipamente va dura până la sfârșitul lunii martie, după care trenurile vor ajunge înapoi la Alexandroupolis, câte o coloană pe zi, până pe 16 aprilie.
„S-ar putea spune că în România este planificată o rotație a contingentului militar SUA și NATO. În acest caz, echipamentul a fost transportat în România cu nave și transport feroviar și încă unul a fost preluat înapoi. Cu toate acestea, punctul final al traseului trenului este Baza 95 Aeriană la sud de Bacău iar nici în oraș și nici în județ nu există oficial unități ale forțelor internaționale. […] România este unul dintre cele mai importante noduri logistice de aprovizionarea cu arme către Ucraina, iar Bacăul apare regulat în presă – prin gara principală a orașului trec adesea convoaiele militare”, mai afirmă sursa citată.
„Transferul blindatelor grele la Bacău nu poate fi decât un punct de tranzit înainte de expedierea ulterioară a armelor. Este foarte posibil ca atât tancurile, cât și vehiculele blindate de transport de trupe, promise autorităților ucrainene în pachetele de ajutoare militare să fie așteptate în România”, mai scrie Rîbar.
Conform canalului TG, după sosirea la Bacău, echipamentul poate fi trimis mai departe în Polonia, unde echipajele ucrainene sunt antrenate la poligonul de antrenament.
TG Rîbar speculează că creșterea grupării NATO în apropierea frontierei moldovenești poate fi ușor asociată cu forțarea situației din jurul Transnistriei.