25 mai 2024
ActualitateVin subvențiile din agricultură

Vin subvențiile din agricultură

Mii de euro pe hectar pentru fermierii care au mizat pe legume în sere

Din această săptămână, producătorii agricoli băcăuani care, anul trecut, au avut divrese culturi vegetale, în câmp și în spații protejate, încep să încaseze subvențiile acordate de stat. Plățile se fac prin intermediul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Bacău, în lei, la cursul de schimb de 4,9475 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană pe 30 septembrie 2021.

Cânepa, printre cele mai valoroase culturi



Subvenția cea mai mare pe suprafață o primesc cei care au pariat pe legumele cultivate în sere și solarii, respectiv tomate pentru consum în stare proaspătă, castraveți pentru consum în stare proaspătă și/sau pentru industrializare, ardei, varză și vinete pentru consum în stare proaspătă. Aceștia vor încasa peste 5.000 de euro la hectar. Urmează fermierii care și-au investit banii în culturile de cânepă pentru ulei sau fibră –  2.250 de euro / hectar, cei care au cultivat tomate în câmp – peste 1.700 de euro / hectar, precum și agricultorii care au avut culturi de cartofi pentru sămânță – 1.434 euro / hectar, și orez – 1.398 euro / hectar.

Documentele fiscale justificative, obligatorii

Însă, sume frumușele primesc și producătorii agricoli care au înființat culturi de sfeclă de zahăr – peste 829 de euro / hectar, producătorii de cartofi pentru industrializare – 787 euro / hectar, sau care au pus în câmp castraveți pentru industria conservelor – circa 707 euro / hectar. Bani mai puțini pe suprafețele cultivate vor încasa proprietarii de teren agricol care au pus soia – circa 237 euro / hectar, leguminoase boabe destinate industrializării sau procesării, respectiv mazăre boabe și fasole boabe – 144 euro / hectar, precum și cei care au lucernă însămânțată – peste 101 euro / hectar. În fine, proprietarii de livezi de pruni, meri, cireși, vișini, caiși și zarzări, care trimit producțiile la fabricile de sucuri sau gemuri încasează 209 euro la hectar. De reținut că pentru a primi aceste subvenții, solicitanții aveau obligația să justifice cu documente fiscale valorificarea producțiilor pe piață. Cuantumul pentru fiecare măsură de sprijin cuplat în sectorul vegetal a fost calculat prin raportarea plafoanelor financiare prevăzute în legislație la suprafețele eligibile pentru anul 2021.

Lucerna, cultura cea mai populară printre fermierii băcăuani

Potrivit APIA Bacău, la nivel de județ, cele mai mari suprafețe pentru care, luna aceasta, va vira subvenții, au fost cultivate, anul trecut, cu lucernă, respectiv aproape 5.300 de hectare. Prin urmare, cei peste 530 de solicitanți vor încasa în total circa … 530.000 de euro.  Sume mari vor ajunge și la cultivatorii de soia – peste 270.000 de euro, dar și la cei care au produs sfeclă de zahăr – circa 656.000 de euro. Aproape 34.000 de euro ajung în conturile cultivatorilor de legume în sere și solarii, 30.000 de euro, pomicultorilor care au dus fructele la industrializare. Singurul producător din județ de cartofi pentru industrie va primi subvenții totale de peste 290.000 de euro, în vreme ce un altul care a prous cartofi sămânță va fi mai bogat cu 17.000 de euro.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri