23 aprilie 2024
ActualitateVin din Bulgaria falsificat, pe rafturile magazinelor

Vin din Bulgaria falsificat, pe rafturile magazinelor

În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), prin intermediul structurii competente cu atribuții de control, a desfășurat, la nivelul întregii țări, o serie de controale tematice specifice produselor vitivinicole, atât în depozitele distribuitorilor, cât și la producători. Scopul acestor acțiuni a fost asigurarea consumatorilor în privința autenticității și conformității vinului românesc.

Prin urmare, au fost prelevate peste 300 de probe de vin atât din producția autohtonă, din toate regiunile viticole, de la majoritatea producătorilor români, cât și din comerțul intracomunitar. La nivel de județ, au fost prelevate 5 probe care urmează a fi transmise laboratoarelor din Vrancea și Cluj Napoca pentru a fi analizate. Între timp, o parte dintre probele adunate din toată țara au fost analizate de către Laboratorul de Spectrometrie de Masă, Cromatografie şi Fizica Ionilor din cadrul Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare Cluj Napoca.

„Rezultatele au confirmat prezența apei exogene și a alcoolului de altă origine decât cel provenit din fermentația mustului de struguri (vin pichet), ceea ce reprezintă elementele infracțiunii de falsificare a vinurilor, conform Legii viei și vinului 164/2015”, au transmis reprezentanții ministerului de resort. Potrivit Ministerului Agriculturii, loturile de vin falsificat – 29.174 litri – provin din Bulgaria, fiind depistate, deocamdată, doar în județele Neamț, Buzău și Galați.



Ca prime măsuri, s-a decis retragerea de la comercializare a întregii cantități de vin falsificat, aplicarea de sancțiuni contravenționale în valoare de 80.000 lei, precum și sesizarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală, în vederea aplicării legislației fiscale, și a IGPR – Direcția de Investigare a Criminalității Economice, în vederea efectuării cercetărilor de specialitate. Cantitățile de vin falsificat au fost returnate furnizorului din țara vecină.

Și comisarii Protecției Consumatorilor au intrat pe fir

De altfel, și Protecția Consumatorilor Bacău a fost implicată, separat, într-o astfel de acțiune, și în cazul acestei instituții rezultatele fiind îngrijorătoare. „Din păcate, noi nu avem resurse suficiente care să ne premită verificarea și în laboratoare specializate a calității vinurilor, de aceea ne-am limitat doar la controale în privința etichetării corecte a acestor produse. Cert este că au fost efectuate 5 acţiuni de control, în urma cărora s-au întocmit 4 procese verbale de constatare a contravenţiei. Au fost găsite produse cu etichete de pe care lipseau informații privind podgoria, anul de fabricație, concentrația, tipul de vin etc, deci, practic, consumatorul putea cumpăra orice, numai vin nu, din moment ce nu era informat corect și complet”, a subliniat Alin Năstasă, șeful Protecției Consumatorilor Bacău.

Vinul românesc, de calitate

În aceste condiții, Ministerul Agriculturii, împreună cu ANAF, monitorizează toate loturile de vin de masă provenite din Bulgaria. La final, merită subliniat faptul că, în ciuda acestor neconformități, piața autohtonă a vinurilor oferă produse de calitate, autenticitatea și naturalețea fiind elemente garantate de producătorii români, constatate de către specialiști în domeniu, dar și certificate prin distincțiile oferite vinului românesc la concursurile organizate pe plan național sau internațional. „MADR asigură consumatorii că piața vinurilor oferă produse de calitate, ce corespund din punct de vedere fizico-chimic și organoleptic cerințelor impuse de lege”, au concluzionat reprezentanții ministerului de resort.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri