6 mai 2024
ActualitateVin birurile pe agricultura!

Vin birurile pe agricultura!

Toate persoanele care obtin venituri din activitati agricole trebuie sa depuna obligatoriu, pâna la data de 26 iunie, la administratiile fiscale de care apartin, formularul 221 privind productia obtinuta. “Au aceasta obligatie contribuabilii care desfasoara in perioada 1 februarie 2013 si pâna la sfârsitul anului fiscal o activitate agricola prevazuta la art.71 din Codul Fiscal, respectiv: cultivarea produselor agricole vegetale, exploatarea plantatiilor viticole, pomicole, arbustilor fructiferi, cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala”, a declarat Mircea Muntean, directorul executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice Bacau. Directorul Muntean a mai spus ca va exista o anumita toleranta la intârzierea depunerii declaratiilor, ceea ce nu inseamna ca obligetiile fiscale nu trebuiesc indeplinite de catre contribuabili.

Practic, se vor impozita productiile despre care se considera ca depasesc nevoile proprii ale gospodariei. De exemplu, in general se impoziteaza culturile de pe mai mult de doua hectare la cereale, plante oleaginoase, cartofi, de peste jumatate de hectar de legume de camp, de peste un hectar de vita sau pomi pe rod, etc. In cazul animalelor, se impoziteaza produsele obtinute de la mai mult de doua vaci sau bivolite, mai mult de 50 de oi, peste 25 de capre, peste 75 de familii de albine, peste 100 de pasari de curte, etc. Pentru fiecare tip de cultura sau animale este stabilita o norma de venit baneasca. Exista, de asemenea, si categorii de venituri neimpozabile.

Agricultorii sunt nemultumiti



Practic, daca pâna acum agricultorii achitau o taxa pe venitul declarat, acum platesc impozit pe suprafata sau numar de animale. In timp ce Fiscul considera noul bir agricol mult mai favorabil producatorului decât impozitarea de pâna acum, agricultorii sunt de cu totul alta parere. “Noua fiscalizare omoara satul. Impozitarea trebuia facuta diferentiat, in functie de calitatea terenurilor, de investitiile in culturi si de rentabilitate. Nu este reglementata nici succesiunea, ceea ce va produce anomalii in plata impozitelor. In plus, exista situatii diverse, când de pe urma unei exploatatii traiesc familii de doua persoane, carora le mai ramân si produse pentru vânzare, dar sunt si familii de zece persoane, care produc doar pentru autoconsum. Iar impozitele sunt la fel si pentru unii si pentru altii. Iar despre incurajarea asocierii terenurilor nici nu poate fi vorba, ci doar despre farâmitarea marilor exploatatii”, apreciaza Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din România.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri