Fenomenul muncii ”la negru” și al celei cunoscută sub denumirea de ”la gri” va fi combătut și printr-o campanie susținută de informare a salariaților și a persoanelor care urmează să se angajeze.

Acțiunea, demarată de către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bacău la sfârșitul lunii octombrie, se va desfășura sub genericul ”Viitorul tău începe azi. Meriți ca munca ta să fie recunoscută”. Scopul campaniei este acela de creștere a gradului de conștientizare a lucrătorilor cu privire la consecințele sociale și economice negative pe care le produc munca nedeclarată și cea subdeclarată.

Totodată, persoanele vizate de campanie vor fi atenționate asupra obligațiilor și drepturilor pe care le au ca lucrători la un angajator și cu privire la riscurile la care se expun, dacă acceptă să muncească ”la negru” ori ”la gri” (o parte din banii pe care îi primesc nu sunt evidențiați în documente). Pentru ca acțiunea să aibă rezultatul scontat, inspectorii ITM vor distribui materiale promoționale și pliante, în cadrul controalelor întreprinse la angajatori și în spațiile cu afluență mare de persoane (gări, autogări, piețe, târguri etc.).

Din 28 octombrie și până în prezent, inspectorii ITM au împărțit sute de pliante, iar în cadrul controalelor întreprinse la angajatori cu un număr mare de salariați i-a instruit pe aceștia cu privire la reglementările referitoare la munca nedeclarată și subdeclarată și le-a răspuns întrebărilor.Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE