Nu le-a potrivit nimeni, cred că este o pură coincidenţă, însă este una fericită şi sugestivă. În aceeaşi zi, în Bacău, au avut loc două evenimente nu numai de bilanţ, cum s-ar putea crede, cu toate că nu au lipsit, ci şi de recunoaştere a performanţei, atât în educaţie, cât şi în economie. Şi ar mai fi un aspect de remarcat, o instituţie, cea a învăţământului, oferă, iar un domeniu, cel al economiei, încorporează oferta, ca aport de inteligenţă şi valoare pentru dezvoltarea lui.


PUBLICITATE

Mai concret, şcoala pregăteşte viitoarea forţă de muncă pentru societăţile comerciale în căutare de personal instruit, pregătit profesional şi managerial. La sfârşit de an calendaristic, Primăria şi Consiliul Local şi-au dat mâna cu Inspectoratul Şcolar pentru a premia elevii din şcolile municipiului care au obţinut, în anul şcolar 2017-2018, rezultate bune la olimpiadele internaţionale şi naţionale, cadrele didactice care i-au îndrumat, directorii şi directorii adjuncţi cu rezultate remarcabile. Este un gest de recunoaştere a comunităţii pentru efortul depus, pentru munca de la catedră, din afara programei școlare mai ales, atât a elevilor cât şi a dascălilor de astăzi, de ieri şi a celor care nu mai sunt.

Dintotdeauna educaţia a costat şi costă foarte mult societatea, familia şi, cum este normal, urmează răsplata, fie că este materială şi/sau onorifică. Sute de cadre didactice, sute de elevi au fost recompensaţi cu sume importante de bani, în funcţie de rezultatele obţinute, dar este, în acelaşi timp, şi o investiţie pentru viitor. Aşa şi trebuie înţeleasă această Gală a Centenarului Învăţământului Băcăuan.

De cealaltă parte, Camera de Comerţ şi Industrie Bacău a marcat, în premieră, „Ziua Economiei Băcăuane”, dublată de Topul Firmelor. Nu au fost două sărbători, nu-i timpul încă de sărbătoare, a fost o zi normală de lucru, în care produsul finit va fi evaluat peste ani, când, se aşteaptă, toată lumea aşteaptă, o revigoarea a învăţământului şi economiei băcăuane.