“Vieţuiri”, un dar de la Mari Bucur

    Ai impresia că eşti într-o mare grădină virtuală, într-un sat imaginar, cuprinse – paradoxal – în forme geometrice, care obturează orizontul, ochiul fiind concentrat pe culoare, multă culoare şi forme. Nu mai este un experiment, ca în „Square”, nici transfigurarea din „Chipuri” sau studiul din „Simţiri”, Mari Bucur, în „Vieţuri”, expoziţie deschisă joi, 6 iulie, la Sala Nouă de la Galeriile Frunzetti, invită privitorul la o minunată călătorie în universul copilăriei, văzut cu maturitatea artistului care ştie arta comunicării, stăpâneşte suprafaţa, concentrând în cea mai perfectă armonie o poveste de o discretă şi diafană frumuseţe.

    Adevărate stampe japoneze, însă pline de culoare, dau sălii de expoziţie impresia de labirint, florile, casele suprapuse, care ies una din alta, simple triunghiuri şi pătrate în care vieţuiesc oameni, sunt vizitate de păsări şi animăluţe, ca în poveştile bunicilor.

    Prezent la vernisaj a fost şi sculptorul japonez Yoshin Ogata care a rămas impresionat de acurateţea desenului, apreciind fără rezerve capacitatea artistei de a esenţializa un univers într-un spaţiu frustrant, geometric, milimetric, de care a crezut că doar artiştii japonezi sunt capabili. I-am urmărit şi reacţia celebrului sculptor octogenar român Napoleon Tiron: „extraordinar” a spus cel care a devenit şef de generaţie după dispariţia lui George Apostu.



    „Sunt în expoziţie adevărate bijuterii vegetale, cu treceri insesizabile în regnul animal şi apoi mereu şi mereu, de la o piatră la alta, artistul ne face parte la bucuria lui, ne invită să pătrundem în intimitatea unei flori, a unei case, să privim un decupaj milimetric din natură, ţinut în frâu de un pătrat, forma perfectă aleasă de artist. «Vieţuiri» este şi un exerciţiu de a privi, de a iubi, ceea ce şi artistul a văzut, a iubit şi ne-a dăruit cu talent, trudă şi imaginaţie”, a spus publicului prezent criticul de artă Iulian Bucur.

    Este vară, de aceea Mari Bucur vă invită după ploaie la un popas în expoziţia de la Galeriile Frunzetti.

    Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"