Vicepremierul Viorel Ștefan, în localitățile afectate de inundații

Viorel Ștefan, vicepremierul României, s-a întâlnit duminică, 8 iulie, cu Maricica Luminița Coșa, prefectul județului Bacău, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Onești pentru a face o vizită în localitățile afectate de inundații.

Alături de prefect au fost prezenți conducători ai structurilor MAI și membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Bacău.
De la Onești s-a plecat spre Oituz, Sl. Moldova, Moinești, Comănești și Scorțeni.

În același interval a avut loc o videoconferință susținută de Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne, pe tema efectelor fenomenelor hidrometeorologice periculoase din această perioadă, la care județul Bacău a fost reprezentat de Adrian Popescu, vicepreședintele Consiliului Județean, și membrii CJSU Bacău.

Carmen Dan a prezentat o scurtă analiză a situației din județele afectate de inundațiile din 29-30 iunie și a cerut prefecților să finalizeze evaluarea pagubelor.

Pregătiri pentru viitoarele inundații…

CJSU Bacău acționează cu toate structurile de specialitate pentru prevenirea efectelor negative ale fenomenelor hidrometeorologice periculoase prognozate pentru aceste zile, precum și pentru diminuarea pagubelor produse de inundații zilele anterioare.

Sunt pregătite utilaje și saci de nisip pentru acțiuni operative, în special în bazinul râului Trotuș, care e vizat de noile prognoze. Mai sunt în teren 2 echipe pentru evaluare. În total, au fost 39 de comisii care au evaluat pagubele în 60 de localități în 7 zile. În prezent, se monitorizează asigurarea permanenței la primării, buna funcționare pentru alimentarea cu curent electric și gaz a consumatorilor, circulația pe drumuri și se monitorizează toate cursurile de apă.

Ploile din cursul nopții au afectat curți în comunele Tătărăști și Sascut, unde s-a intervenit operativ pentru evacuarea apei și dirijarea traficului cu echipaje și utilaje ale structurilor teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne.

Reprezentanții Prefecturii îi roagă pe cetățeni să se informeze privind starea drumurilor și evoluția fenomenelor hidrometeorologice, precum și să respecte indicațiile și recomandările echipajelor Ministerului Afacerilor Interne, astfel încât să nu se expună pericolelor.

Proiect național pentru decolmatare

„Vizita întreprinsă astăzi are ca scop a urmări dacă s-au demarat acțiunile stabilite la vizita doamnei prim-ministru pentru remedierea defecțiunilor ce necesită reparații de maximă urgență. Se lucrează la centralizarea evaluării pagubelor pentru promovarea documentației necesare acordării de despăgubiri, proiectelor necesare pentru refacerea infrastructurii si acordarea de despăgubiri pentru familii.

Trebuie să avem în vedere că asemenea fenomene nu s-au petrecut în ultimii 70 de ani, după declarațiile localnicilor mai în vârstă, dar că se pot repeta oricând de acum încolo.

Suntem aici tocmai pentru a găsi cea mai bună soluție pentru a proteja populația de intemperii. Se lucrează la un studiu de fezabilitate ce va face obiectul unui proiect pentru decolmatarea pâraielor ce determină formarea torenților, aceasta fiind cea mai bună soluție pentru a securiza riscurile la inundații. In refim de urgență, se vor aproba doar lucrări pentru corectarea efectelor inundațiilor de acum și despăgubiri către populația efectiv afectată de aceste inundații”, a declarat vicepremierul Viorel Ștefan, aflat, duminică, în județul Bacău.

Drumul din Sl. Moldova va fi reabilitat

Prefectul județului, Maricica Luminița Coșa, a declarat că a dispus efectuarea evaluării pagubelor după inundații de către comisii de specialitate și a transmis, în timp real, situația din județul Bacău, pe perioada ploilor.

„Vom transmite la București, printr-o hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, stadiul fiecărei case afectate, al tuturor obiectivelor afectate. În urma vizitei doamnei prim-ministru, împreună cu ministrul Afacerilor Interne, ministrul Transporturilor și ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, noi am aprobat în ședința CJSU și am trimis la București proiectul pentru reabilitarea întregului drum ce traversează stațiunea Slănic Moldova”, a explicat prefectul Maricica-Luminița Coșa.PUBLICITATE