Gianluca Ceriani – un student italian la Informatica

Gianluca Ceriani este un italian venit în România sa studieze Informatica. Este în anul I la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacau. A ales România, deoarece considera ca învatamântul universitar de aici este bine organizat, iar profesorii sunt mereu doritori sa îsi ajute studentii pentru rezultate cât mai bune.

Când am întrebat la ce se refera când spune ca Universitatea „Vasile Alecsandri” este bine organizata, Gianluca Ceriani a raspuns ca modul în care sunt programate cursurile si numarul nu foarte mare al studentilor înscrisi in institutia de invatamânt superior bacauana ajuta la obtinerea unor rezultate mai bune. „În Italia, spre exemplu, unul din trei studenti termina facultatea. Aici, lucrurile stau putin altfel pentru ca, fiind mai putini studenti, profesorii au posibilitatea de a se ocupa de fiecare în parte cu mai multa atentie. Studentii devin mai responsabili si mai dedicati studiilor pe care le fac, tocmai din acest motiv”, a declarat Gianluca.

L-am întrebat ce doreste sa faca pe viitor cu studiile facute în România, iar raspunsul a venit foarte prompt: „Viata te asteapta mereu, dar daca pierzi ocazia, nu o mai regasesti. Este o ocazie pe viata sa înveti ceva nou în felul acesta. Am ales România si pentru ca sotia mea este românca, dar si pentru ca rezultatele studentilor români sunt la un nivel înalt. Tarile din Europa adopta IT-isti români pentru ca au un mod organizat de a lucra, iar nivelul cunostintelor lor este ridicat.”

„România este o tara frumoasa. Mi-ar placea sa fac si masteratul aici, dar asta depinde de cum decurg lucrurile. Am vizitat multe locuri din România, cum ar fi Timisoara, Sibiu, Brasov, Bucuresti, Constanta si manastirile din Nordul tarii, Putna, Agapia. O zona pe care nu am vizitat-o înca este Oltenia, dar sper sa ajung si acolo curând.”

Pentru a fi admis în Universitatea „Vasile Alecsandri”, Gianluca Ceriani a dat un test de limba româna, care i-a permis sa urmeze cursurile de informatica, însa limba româna nu era un domeniu necunoscut pentru el, deoarece o cunoaste in proportie de 85 la suta. „Pe lânga limba româna si limba mea materna (italiana), mai vorbesc si limba engleza, spaniola, iar franceza la nivel de întelegere”, a precizat Gianluca Ceriani.

Elena-Paula Rusu, anul III, Traducere si Interpretare,
Facultatea de Litere, Universitatea „Vasile Alecsandri” din BacauPUBLICITATE