29 martie 2024
ActualitateVIAŢA E FĂCUTĂ DIN ALEGERI: Atitudine

VIAŢA E FĂCUTĂ DIN ALEGERI: Atitudine

„Nimic nu poate opri omul cu o atitudine mentală corectă să îşi îndeplinească scopul. Nimic din lumea aceasta nu îl poate ajuta pe omul care are o atitudine greşită.”

Thomas Jefferson

După cum este şi normal, psihologic vorbind, „atitudine” este o modalitate relativ constantă de raportare a individului sau grupului faţă de anumite laturi ale vieţii sociale şi faţă de propria persoană. Aceasta este una din definiţiile incluse în dicţionarul general explicativ al limbii române.

Aşadar, astăzi voi pune accent pe acest cuvânt magic. În ce sens? Spuneam nu de mult: „Principiile unui stil de viaţă echilibrat sunt: o alimentaţie corectă, odihnă adecvată, mişcare fizică, atitudine pozitivă şi eliminarea factorilor de stres.” „Atitudine” este un cuvânt cheie în atingerea obiectivelor pe care ni le propunem în viaţă indiferent de natura acestora. Câţi dintre noi înţeleg importanţa atitudinii în reuşita şi menţinerea unui stil de viaţă sănătos?



„Omul este produsul gândurilor lui; el devine ceea ce gândeşte.” (Mahatma Ghandi). Este foarte important ca omul să gândească pozitiv, inclusiv în ceea ce priveşte starea lui de sănătate.

Alimentaţia reprezintă unul dintre cei mai importanţi factori de care depinde obţinerea sănătăţii, implicit a longevităţii. Nutriţia corectă este furnizorul de materie şi energie pentru buna dezvoltare şi funcţionare a corpului uman. Odihna nu trebuie neglijată nicicum, ea fiind motorul acţiunilor pozitive în luarea deciziilor corecte. Exerciţiile fizice au o deosebită importanţă în menţinerea vitalităţii organismului, stimulând circulaţia sangvină şi energetică, intensificând procesele de respiraţie şi de curăţire a ţesuturilor. Mişcarea fizică armonizează funcţiile sistemului nervos şi ale celui endocrin.

Starea emoţională stă la baza menţinerii echilibrului energetic intern al organismului. Reacţiile emoţionale necontrolate şi stresul afectează sever vitalitatea şi imunitatea, dezorganizează energiile interne, ceea ce are ca rezultat apariţia afecţiunilor organice. Prin autocontrol mental se pot rezolva problemele emoţionale.

Astăzi ni se aduce în atenţie din ce în ce mai mult ideea de eliminare a obiceiurilor care ne distrug şi înlocuirea acestora cu unele sănătoase. Suprasolicitarea atât la locul de muncă, cât şi acasă, responsabilităţile multiple şi dorinţa de a rezolva cât mai multe într-un timp scurt pun o mare presiune asupra noastră.

Trăim pe repede înainte şi ne confruntăm des cu situaţii de stres maxim, anxietate şi lipsa somnului. Menţinerea unui echilibru este un vis pentru marea majoritate şi asta are un impact major asupra sănătăţii spirituale. Incapacitatea de a ne concentra asupra unui singur lucru, agitaţia şi respiraţia accelerată, toate sunt efecte adverse ale stresului. Oamenii reacţionează diferit şi reuşesc sau nu, în funcţie de gradul de suportabilitate al stresului. Stresul produs de problemele zilnice e la fel de periculos pentru sănătate ca şi marile încercări şi evenimente majore ale vieţii. De aceea, e important să neutralizăm efectele stresului cotidian.

Atitudinea pozitivă ţine sub control factorii de stres, dar pentru a avea o atitudine pozitivă de ce anume avem nevoie? „Modul de gândire” vă spune ceva?

Omul este o minune, un intermediar între Pământ şi Cer. Întreaga noastră existenţă este magie. Toate acţiunile noastre (privire, gest, cuvânt) aparent fără importanţă, poartă în ele sentimentele şi gândurile noastre. Când avem gânduri şi sentimente negative, ne facem rău nouă înşine şi tuturor celor ce ne înconjoară, iar, după legile universale, tot ceea ce produce asemenea efecte intră în categoria autodistrugerii. Însă tot ce este armonios, frumos, luminos, este magie. Este acea gândire care induce starea de bine, de reuşită şi implicit fericire.

Conştientizarea acestui mod de funcţionare este o fază capitală a luptei împotriva anxietăţii. Fericirea nu înseamnă a ne convinge că nu ni se poate întâmpla nimic, ci a înţelege că dacă ne concentrăm asupra părţii rele a lucrurilor, se poate întâmpla adesea să nu reuşim să le facem faţă cu bine atunci când se produc şi să ne amărâm inutil viaţa, dacă ele nu se produc deloc. „Ceea ce separă câştigătorii de învinşi este cum o persoană reacţionează la fiecare nouă întorsătură a sorţii.” (Donald Trump)

Cu gândurile noastre construim mereu ceva din substanţa nevăzută, care atrage puteri ce ne pot fi folositoare sau dăunătoare. Cum ne sunt gândurile, aşa ne este şi atitudinea. Cum ne este atitudinea, aşa ne este şi viaţa. Un gând, bun sau rău, îşi pune amprenta asupra atitudinii pe care noi o avem de fiecare dată. Ne străduim să mâncăm corect, să ne hidratăm suficient, să respirăm aer curat, să facem mişcare, să ne odihnim, dar cu gândurile şi atitudinea cum stăm? Atitudinea este o modalitate a constantei cu care facem lucrurile să funcţioneze.

Atitudinea din punctul meu de vedere ar trebui să fie doar pozitivă. Atitudine şi atât! Orice lucru făcut cu atitudine va fi sigur cu reuşită.

Învaţă să te relaxezi şi gândeşte pozitiv!

Uneori, simpla pierdere de vreme fără folos poate fi o sursă de stres, problema e să nu persiste această situaţie şi să încerci să o rezolvi. Modalităţile prin care facem faţă acestor evenimente stresante pot fi: adoptarea unei atitudini optimiste; atitudine destinsă( a şti să faci haz de necaz); implicarea în activităţi plăcute( sport, plimbări, ieşiri la film, teatru, cumpărături etc.).

ATITUDINE! Deveniţi o expresie a binelui sub toate aspectele: gândiţi numai bine, vorbiţi numai de bine, faceţi numai bine, iubiţi, dăruiţi, faceţi-vă semenii fericiţi iar împrejurările vieţii, oportunităţile şi mediul vă vor deveni favorabile pentru a vă găsi liniştea şi a culege propria fericire.

Pornind de la premisa „Omul este stăpânul propriului destin”,omule, ia atitudine!

Carmen Barcan, terapeut

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri