Îmi aduc aminte când, cu ani în urmă, gazetele locale scriau despre o prostituată din Bacău, care avea de plătit la bugetul primăriei amenzi de vreo 3 miliarde de lei vechi. În mod evident, „fata” n-a achitat nimic nici până azi. Era ca-n Moromeții, dacă v-amintiți, când venea perceptorul Jupuitu, cu „fonciirea”, și Ilie îi răspundea mirat: Păi, n-am plătit-o?!, iar când funcționarul revenea, după două ore, ăl bătrân îi zicea senin: „N-am! Nu ți-am spus că n-am? Ce să-ți fac dacă n-am?”.

La fel și cu inconștienții de azi (c-o fi ei primari, parlamentari, preoți ori cocalari, tuciurii sau aroganți veniți din afară, care s-au crezut, pentru o clipă, peste românul rămas acasă cu toate grijle pe cap). Specimene care, sfidând orice normă (fapt pe care nu l-ar fi comis, veci, în alte țări), au ieșit ba la o miuță, ba la o plimbărică, prin parc, cu bicicleta, pe plajă la aniversarea nevesti-sii sau la un banal grătar cu „pretenii”, imortalizând isprava de doi lei cu ajutorul telefoanelor, în orice caz, mult mai deștepte ca ei. Și, credeți-mă, sunt destui din-ăștia.

Mă întreb, câți dintre indivizii fără scrupule vor ajunge să și achite din amenzile primite? Să zicem că parlamentarii, primarii sau popii vor avea de unde, căci, nu-i așa?, are balta pește. Însă, cum va fi treaba în cazul celor alungați de străini și de COVID din țările pe unde se pripășiseră, când ei n-aveau de niciunele, nici când or plecat, nici când s-or întors.

Ca să nu mai spun că unii o duceau mai rău decât Rahan, preistoricul personaj al benzilor desenate de acum 3-4 decenii. Măcar, omul grotei, fie el și un simplu personaj fictiv, era recunoscut ca având o inteligență peste medie. Pariu că nu vor păți nimic, presupunând că liberalii nu vor să riște nimic la alegerile pentru care au tot bătut toaca de vreo juma´ de an, de când au furat, la propriu, guvernarea.


PUBLICITATE