29 martie 2024
ActualitateViata de dupa moarte a unui donator de organe

Viata de dupa moarte a unui donator de organe

„Vreau ca fetele sa ramâna cu o amintire frumoasa. Sa fie mândre de tatal lor”
– sunt cuvintele emotionante ale sotiei donatorului de organe, care saptamâna trecuta a fost declarat in moarte cerebrala

Premiera absoluta la Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti. Asa cum prezentam intr-o editie de saptamâna trecuta, in aceasta unitate spitaliceasca s-a procedat, pentru prima data, la o prelevare multipla de organe si de tesut: ficatul, rinichii, corneea, pielea, tesutul osos si tendoanele, de la un barbat in vârsta de 44 de ani, din comuna bacauana Poduri.

Un „DA” spus vietii



„Am fost de acord imediat sa i se preleveze organele sotului meu”, ne-a spus Elena Stamate, sotia pacientului. Acum o saptamâna, lunea trecuta, povesteste femeia de 38 de ani, barbatului ei i s-a facut rau, a fost luat cu salvarea, iar când ea a ajuns in spital, el era deja la Terapie Intensiva. A fost diagosticat cu accident vascular cerebral hemoragic prin avevrism rupt si coma profunda gradul IV. In pofida tuturor eforturilor depuse de echipa medicala de la Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti, starea lui s-a deteriorat rapid si, dupa efectuarea tuturor investigatiilor respectând procedurile, s-a declarat moartea cerebrala.

„Era bolnav. Mereu era prin spitale. Din 2005 era si pensionat pe caz de boala. Inca nu ne-am revenit, inca nu realizam ce ni s-a intâmplat. Abia l-am ingropat sâmbata trecuta”, ne-a mai marturisit Elena Stamate. E mama a doua fete, Adina Gabriela, de 12 ani, si Mihaela Andreea, de 14 ani. „Când am decis sa-mi dau acordul pentru prelevarea de organe de la sotul meu, primul meu gând s-a dus la fete. Vreau sa le ramâna o amintire frumoasa de la el. Sa fie mândre de tatal lor”, a declarat Elena Stamate, cu voce sugrumata de lacrimi.

Donatorul, Octavia Stamate, alaturi de sotie si una dintre fete
Donatorul, Octavia Stamate, alaturi de sotie si una dintre fete

Iar tatal lor a salvat vieti. Inca de când traia, ne-a mai povestit femeia, pe vremea când avea 19 ani, Octavian Stamate, sotul femeii, a fost marcat de moartea surorii lui, care a murit la numai 27 de ani, tocmai pentru ca nu a beneficiat de un transplant renal. „Stiu cât de mult a suferit atunci. Si-a dorit sa doneze el un rinichi surorii, dar nu era compatibil. De atunci a zis ca ar dona oricând si el pentru a salva vieti. Asa ca am acceptat fara sa ma gândesc”, a mai spus doamna Stamate, o femeie simpla, de la tara, care a inteles ce inseamna umanitatea. Si care a facut un gest normal, cât se poate de normal. Care a luat o decizie ce poate duce viata mai departe. Care a spus un „DA” vietii.

Gest care a redat speranta altor bolnavi

Prelevarea de organe a durat cam zece ore. S-au alaturat medicilor din Spitalul Moinesti echipe de specialisti veniti de la Spitalul Clinic Universitar de Urgenta „Sf. Spiridon” Iasi, de la Institutul Clinic de Boli Digestive si Transplant Hepatic Fundeni Bucuresti, de la Spitalul Clinic Floreasca, Spitalul Universitar de Urgenta si Spitalul Clinic Colentina, tot din Capitala, dar si din Spitalul Judetean de Urgenta Bacau.

„Suntem onorati ca si noi, Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti, urmare a infrastructurii umane, a tehnicii de care dispunem si de suportul logistic, am obtinut, anul trecut, chiar in luna aprilie, acreditarea Agentiei Nationale de Transplant, pentru a desfasura activitati de declarare a mortii cerebrale, mentinere a donatorului si prelevare de organe si tesuturi in scop terapeutic”, a precizat dr. Adrian Cotirlet, managerul Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti. Imediat dupa prelevarea organelor, echipele medicale au intrat din nou in salile de operatie pentru efectuarea transplanturilor.

Ficatul bacauanului a ajuns, in aceeasi noapte (pe 29 martie) la Institutul Clinic Fundeni, la un pacient aflat pe lista de asteptare, iar rinichii, la Spitalul „Sf. Spiridon”, fiind salvate astfel doua vieti. Corneea a redat vederea a doi pacienti orbi, tot din Iasi, tesuturile os-tendon au ajuns la Bucuresti, beneficiarii urmând a fi copii cu patologie osteo-articulara sortiti amputarii, ce vor fi supusi unor interventii de reconstructie osoasa, iar pielea s-a transportat la Banca de Tesuturi din Bucuresti.

Sotia si cele doua fete
Sotia si cele doua fete

„Starea postoperatorie a pacientilor transplantati pâna la aceasta ora este buna, iar pâna acum nu s-au inregistrat reactii de reject. Este admirabil gestul familiei Stamate care, in pofida durerii, prin gestul lor umanitar, a salvat vieti, atât de adulti, cât si de copii, ce erau pe o lunga lista de asteptare, primind astfel sansa la o viata normala. Tinem sa multumim pe aceasta cale familiei donatorului pentru gestul deosebit de a accepta donarea de organe”, a mai adaugat dr. Adrian Cotirlet.

Premiera in Bacau, la donare, premiera in Iasi, la transplantare

Presa din Iasi (www.bzi.ro) relateaza deja despre cazul unui pacient din Botosani, de 46 de ani, la care a ajuns chiar unul din rinichii prelevati la Moinesti. Si acolo, in Iasi, mai exact la Spitalul Parhon, interventia chirurgicala a fost o premiera. Bolnavul transplantat era in evidenta spitalului inca din 2013 si incepuse dializa din cauza afectiunilor renale.

„Interventia a fost o premiera pentru spitalul nostru. Este primul pacient cu diabet zaharat care a primit un rinichi la noi in spital. De obicei, acesti pacienti erau redirectionati pentru interventie catre centrul din Cluj sau din Bucuresti, insa acum am putut realiza si noi o astfel de operatie”, a declarat pentru presa locala dr. Ionut Nistor, medic nefrolog si purtatorul de cuvânt al Spitalului Parhon din Iasi.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri