Nu a fost an in care, mai ales in perioada sarbatorilor de iarna, sa nu apara la om cazuri de trichineloza. Situatia e determinata, in special, de modul traditional in care se taie porcii crescuti în sistem gospodaresc.

Din pacate, o parte dintre consumatori achizitioneaza si consuma carne de porc comercializata clandestin, fara sa o testeze prin examen trichineloscopic, punând în pericol sanatatea si viata tuturor celor care consuma carne neverificata.

„In acest context, in perioada imediat urmatoare, medicii veterinari care vor efectua examenul trichineloscopic vor avea programul astfel organizat, incât toti cetatenii sa poata avea acces la acest test. Mai exact, programul de lucru in acesta perioada este de la orele 8.00 la 18.00, iar sâmbata si duminica, intre orele 8.00 si 14.00”, a declarat Carleta Bodea, seful veterinarilor bacauani.

PUBLICITATE

Pentru situatii de urgenta, fiecare sediu de circumscriptie va avea afisat numarul de telefon al medicului responsabil. Locatiile unde se efectueaza examenul pentru decelarea trichinei sunt la sediul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bacau, respectiv Laboratorul sanitar veterinar din str. Bucovinei, nr 21, telefon 0234/586233, Circumscriptia Bacau 1 din Piata centrala, Circumscriptia Bacau 3 – Piata Sud, punctul din Piata Onesti, cel din Piata Moinesti si Circumscriptia din Piata Buhusi. De asemenea, la nivelul circumscriptiilor sanitar veterinare de asistenta, care functioneaza in regim privat, se poate efectua examenul trichineloscopic in functie de dotarile existente la nivelul circumscriptiei.

„Acolo unde nu este disponibil un echipament adecvat pentru examenul trichineloscopic, medicul veterinar de libera practica va verifica modul in care au fost recoltate probele pentru examenul trichineloscopic si va dirija cetateanul spre cea mai apropiata unitate care dispune de echipamentul necesar examenului de specialitate”, a subliniat Carleta Bodea, directorul DSVSA Bacau. Prezentarea unor probe necorespunzatoare pentru decelarea trichinei face examenul neconcludent sau ca examenul sa nu poata fi efectuat. De aceea, probele prezentate pentru examen trichineloscopic trebuie sa fie de minimum 50 grame din fiecare pilier diafragmatic (partea tendinoasa), o proba de minimum 100 grame din partea costala sau sternala a diafragmei ori din maseteri, limba sau muschii abdominali.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

  1. Îți convine să te împrumuți de bani și să faci analiza la carne; altfel poți avea surprize neplăcute cu sănătatea ta! Dacă porcu’ are trichineloza nu-i vina veterinarilor; și dacă te trezești mort, este doar din ignoranta (prostia) ta. ..

LĂSAȚI UN MESAJ