Am aflat, in sfârsit, cu cine defileaza partidele la alegerile locale din 5 iunie. Marti, 26 aprilie, a fost ultima zi in care candidatii la functia de primar sau consilier local al unei unitati administrativ-teritoriale au mai avut dreptul sa-si depuna dosarele la Birourile Electorale de Circumscriptie.

Pentru bacauani, continutul listei e imbucurator. Majoritatea candidatilor sunt tineri (in raport cu vârsta medie a politicienilor din România), cu profesii onorabile si fara tinichele de coada. Unii sunt mai convingatori, altii mai putin, dar toti merita sa fie crezuti atunci când declara ca intra in cursa animati de bune intentii.

Inca o data, de remarcat e vârsta competitorilor din Bacau. Toti isi doresc un oras mai prosper, mai putin poluat, mai european, mai sigur, dar si o administratie mai prietenoasa cu cetateanul. Mai multa transparenta si zero coruptie. Diferita este ordinea obiectivelor. Mai avem sapte orase in judet. In patru, cetatenii pot estima cine va câstiga, iar in alte doua pot fi siguri doar ca vor avea un alt primar.

PUBLICITATE

Daca ne mutam in mediul rural, criteriile se schimba. Acolo par favorizati veteranii, anume cei care au notorietate si rezultate. S-a renuntat doar la “penali”, si nu sunt putini. In acele comune, batalia va fi crâncena deoarece organizatiile nevoite sa-i scoata din joc pe primarii condamnati au gasit destul de greu inlocuitori, iar opozantii, atrasi de ranile dusmanului, stiind ca au sanse, si-au ascutit baionetele. Exista si localitati, putine, in care un partid a renuntat la primarul in functie din cauza ca era “obosit”, preferând un candidat proaspat.

Si aici Opozitia are sanse mari. In vreo 30 de comune rezultatul e deja cunoscut. Fie primarul in functie a fost activ, destupat la minte si a avut sprijin, ceilalti candidati având posibilitatea sa promita doar schimbari care vizeaza relatia cu cetateanul, viata culturala etc., fie batalia se da intre un primar adormit si un viceprimar care le stie pe toate, le face pe toate si e mereu pe teren, fiind foarte apropiat de oameni.

In câteva cazuri au aparut figuri noi, interesante (profesori, ingineri sau antreprenori), dar la tara schimbarea se face mai greu. In mare, avem veterani care au facut drumuri si retele de canalizare si nou-veniti plini de energie si planuri. Asa cum stau lucrurile acum, inainte de inceperea campaniei, as spune ca sansele sunt fifty-fifty.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ