29 martie 2024
ContrasensVestele galbene

Vestele galbene

De zile întregi, Franța este cuprinsă de frisoane. Sute de mii de francezi au ieșit în stradă, îmbrăcăți în veste galbene, și blochează drumurile din țară pentru a protesta față de creșterea prețului carburanților, după adăugarea unei noi taxe. Manifestațiile au culminat, sâmbătă, cu înfruntări violente între protestatari și forțele de ordine pe străzile din Paris.

În imaginile difuzate pe rețelele sociale se putea observă cum manifestanții scot piatra cubică de pe străzi. Simbolistica este evidență și amintește de anii revoluționari 1848 sau 1871. Multă lume se întreabă dacă nu cumva așa-zisa “primăvară arabă” a ajuns în Franța.

Sociologul Jean-Pierre Le Goff spune pentru Le Figaro că mișcarea nu este o surpriză: pentru el, revolta împotriva impozitelor pe combustibil doar catalizează toate nemulțumirile populației. Franța “vestelor galbene” nu este decât Franța periferică aflată prea mult timp în afară interesului mass-media și a politicienilor. Ea respinge politica lui Emmanuel Macron, dar, și cele patru decenii de liberalism cultural și “adaptare economică” forțată de elite.

Economistul Jacques Sapir dezvoltă ideea: Oamenii nu sunt supărați doar din cauza prețului benzinei, ei spun că puterea lor de cumpărare a tot scăzut de ani de zile și că nu mai au cu ce-și crește copiii. “Acesta este un sentiment de furie și disperare pentru care Macron plătește acum. Este adevărat că nu doar Macron este vinovat pentru această situație.

Dar, este de asemenea adevărat că deciziile luate de Emmanuel Macron au făcut situația mai gravă”, spune Sapir. Francezii nu au o problema cu impozitele în sine, ci cu modul în care sistemul de impozite avantajează bogații și doresc o reforma. Este extrem de interesant, că, în ciuda ciocnirilor dintre manifestanți și forțele de ordine, o parte a polițiștilor a fraternizat cu demonstranții; sindicatele polițiștilor contesta pe față datele furnizate de Ministerul de Interne spunând că numărul manifestanților nu e de 120.000 cât a numărat ministrul, ci de circa un milion.

Cu certitudine, mișcarea se va dezvoltă în perioada următoare și se vor găsi forțe politice care să profite de pe urma ei, mai ales în contextul pregătirilor pentru alegerile europene de anul viitor.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri