Vremea calda din ultima perioada are ecou si in piete. Printre clasicele portocale, mere si banane si-au facut loc capsunele, iar de doua-trei zile, vedete au devenit ciresele. In Piata Centrala, la tarabe, pretul cireselor difera in functie de provenienta. Daca cele coapte pe meleaguri grecesti ajung la 20 de lei kilogramul, cele autohtone se vând cu 8, 10, 12 sau 15 lei pe kg, in functie de aspect. Ce-i drept, cele care provin din tara Afroditei sunt mai aratoase si chiar mai dulci, spun vânzatorii.

„Nu cred ca sunt prea scumpe desi oamenii asa spun. Doar calitatea face pretul, nu?”, a spus o precupeata. Un june care statea la o taraba plictisit ne-a spus ca ciresele lui sunt de mai: „Au iesit un pic mai repede anul asta pentru ca a fost cald. Din pacate vânzarea nu prea merge, ca oamenii nu prea au bani”, a spus acesta. Ce-i drept, ciresele lui românesti, de mai, erau 12 lei kilogramul.
La o alta taraba mirosul de capsuni ne face sa salivam in sec. 10 lei kilogramul de capsuni de Satu Mare. Mari, frumoase, parfumate. Probabil bune si la gust. Revenind la vedetele zilei, ciresele, am dat de ciresele de Orbeni. Doar 10 lei kilogramul.

_MAF3618

Le vindea o femeie care se plângea si ea ca nu prea merge vânzarea: „N-are lumea bani. Li se pare mult 10 lei. Sunt cirese de Orbeni. S-au facut multe anul asta si cred ca intr-o saptamâna, doua, se vor ieftini”, a marturisit vânzatoarea. Ne-am facut o imagine clara: marfa este, cu banii e mai greu. Dar din acest punct de vedere nu este nici o noutate. Lasam piata in urma si incercam si alte locuri in care sa gasim cirese.

Hypermarket-urile si supermarket-urile nu au la raft asa ceva. Doar pe la aprozarele de cartier mai gasesti câte ceva. De exemplu, in cartierul Nord, ciresele au pretul de … 15 lei cele românesti si 20-22 de lei cele grecesti. „Astea sunt deocamdata. Asteptam ciresele de Constanta. Alea mari, carnoase si dulci”, a subliniat o doamna de la aprozar.

_MAF3619

Asta-i marfa, cu ea defilam, cu alte cuvinte. Dar când le vezi, parca nu poti sa-ti stapânesti pofta. Merita sa-ti rasfeti papilele gustative cu o mâna de cirese. Dar daca chiar nu se poate, asteptam o saptamâna, doua, si poate preturile vor fi mai accesibile. Daca nici asa nu se va rezolva problema, va recomandam sa cititi „La cirese”, de Ion Creanga.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ