10 mai 2024
ActualitateVeche foaie de zestre din Secuieni descoperită într-o colecție privată

Veche foaie de zestre din Secuieni descoperită într-o colecție privată

Cunoscutul colecționar de jetoane și sculptorul în lemn ing. Dorel Bălăiță, publicist și ziarist din Onești, a semnalat în volumul al XVIII-lea al anuarului 2023 al Arhivelor Naționale Bacău, „Acta Bacoviensia”, existența într-o colecție privată a unei foi de zestre din comuna Secuieni, de la întocmirea căreia pe 14 februarie se vor împlini 141 de ani.

„Foile de zestre sunt mai puțin studiate la noi – spune autorul articolului. Foaia de zestre pe care v-o prezentăm este datată 14 februarie 1883, se află într-o colecție particulară și reprezintă o moștenire de familie. Actul a aparținut unei familii de țărani răzeși de condiție medie, Vasile și Maria Cârlan din zona actualei comune Secuieni. La întocmirea actului au fost „fețe” (de față) trei martori și preotul satului. Tânăra beneficiară a averii era Zoița Cârlan ce urma a se căsători cu Iancu Bontaș”. Iată, respectând ortografia documentului, cum începea textul de această foaie de dotă: „Foae de zestre ce cu ajutorul lui Dumnezeu dăm fiicei noastre Zoița, ce intra în (…) căsetorea cu Domnulu Iancu Bontașu și care obiecte mișcătoare și nemișcătoare să notează mai josu. 1883 Fevruarie 14”.

Dorel Bălăiță explică, între altele, cum erau alcătuite aceste documente. «Majoritatea foilor dotale – spune autorul – începeau enumerarea zestrei tinerei fete de măritat cu o icoană, fie a Maicii Domnului, fie a Domnului Isus Hristos, așa cum observăm că și Zoița are în portofoliu. Apoi urma zestrea funciară. După zestrea funciară, deosebit de importantă pentru viitoarea familie, urmează zestrea în animale. Zestrea în obiecte de uz casnic întregea averea viitoarei mirese.



Hârtia pe care este scrisă averea tinerei este una specială, „hârtie timbrată”. Ca forme de validare a documentului se evidențiază impresiunile digitale în tuș ale martorilor și semnăturile autografe ale știitorilor de carte, precum și a preotului satului. Documentul este securizat prin aplicarea unui timbru sec cu stema României din acea perioadă (în partea stângă sus) și prin plata taxei judiciare de 1 Leu, dovedită prin aplicarea unei ștampile pe prima pagină în partea stângă sus».

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri