29 martie 2024
Cultură„Vasile Pârvan, personalitate remarcantă a istoriei şi arheologiei româneşti''

Simpozion Naţional

„Vasile Pârvan, personalitate remarcantă a istoriei şi arheologiei româneşti”

Timp de două zile, 8-9 octombrie, în Bacău se desfăşoară lucrările Simpozionului Naţional „Vasile Pârvan, personalitate remarcantă a arheologiei româneşti”, manifestare de tradiție, desfășurată sub semnul marelui savant român originar de pe meleagurile băcăuane, organizat de Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”. Lucrările au fost deschise de Mariana Popa, manager al instituţiei, după care s-a intrat direct cu prezentarea lucrărilor în plen: Conferinţa ştiinţifică „Propaganda externă ungară contra Tratatului de la Trianon”, susţinută de dr. Alin Spânu, de la Universitatea Bucureşti, urmărită cu interes de publicul prezent, urmată de un dialog interesant între autor şi o parte din cei prezenţi, mai ales că tema a suscitat un interes deosebit printre specialişti.

„Simpozionul Naţional «Vasile Pârvan» de anul acesta se desfăşoară în condiţii deosebite, impuse de această pandemie, cu respectarea tuturor normelor în vigoare stabilite. Sunt, faţă de anii precedenţi mai puţini invitaţi, atât public, cât şi specialişti, cu remarca că nivelul ştiinţific al comunicărilor, ca volum şi calitate nu a avut de suferit. Pe lângă comunicările directe, am iniţiat şi formula prezentării lor în sistem video şi audio, a celor care nu au putut fi prezenţi fizic la manifestarea noastră. Totodată, am transmis live pe contul nostru de facebook desfăşurarea lucrărilor, o premieră pentru noi.” Mariana Popa, manager al Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău



Au urmat, în prima zi, şi alte comunicări: „Brătienii şi Ruginoasa” (Simona Hărmănescu), „Un jeton al societăţii pentru exploatarea pădurii Dofteana «Carl Neuschloss & Sohn” (ing. Dorel Bălăiţă – Oneşti), „Aspecte ale vieţii în tranşee pe frontul românesc în timpul Primului Rîzboi Mondial” (prof. Mihaela Băiţan – Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, „Accente spirituale horgeştene” (înregistrare) – conf.univ.dr. Ioan Dănilă etc.

Pe lângă simpozionul propriu-zis, au avut loc şi trei lansări de carte: „Tezaurul monetar de aur (sec. XIX)”, din Colecţia Muzeului de Istorie Bacău, vol. IV, rod al cercetărilor istoricului dr. Anton Coşa, muzeograf al Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”, „un truditor al cercetării din instituţia băcăuană”,  Anuarul „Carpica”, vol. XLIX, 2020, prezentat de prof.dr. Nicoleta Zărnescu, şi „Acta Bacoviensia”, nr. XV, 2020, lansat de prof. Vilică Munteanu, coordonatorul, încă de la prima ediţie, a prestigiosei publicaţii.

Cu aceeaşi ocazie, publicul a avut ocazia să vizioneze şi trei expoziţii tematice, una, aflată în sala de conferinţe, cu obiecte casnice şi de mobilier, din perioada comunistă, o mai veche preocupare a muzeografilor băcăuani. Se pot vedea, celebrele frigidere Fram, maşina de cusut Singer, televizoare alb-negru, mobilier auster şi obiecte din bucătărie, băi etc.

De altfel, managerul muzeului a reînnoit rugămintea către băcăuani, care mai deţin asemenea obiecte să le doneze muzeului, pentru a putea fi expuse, ca parte a vieţii şi istoriei noastre. În holul mic a fost vernisată expoziţia foto-documentară „Toamna pe uliţă”, cu lucrări care fac parte din fototeca Muzeului de Etnografie, fotografiile fiind donate de Violeta Rang. În Galeria HOL, poate fi vizionată o extraordinară expoziţie de fotografii, denumită sugestiv „Icoanele satului”, care înfăţişează bisericile din lemn din judeţul Bacău.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri