Un proiect interesant si benefic a prins contur in Bacau si Moinesti, echipa AVAN(t) a dorit sa sustina interesul si accesul oamenilor, a tinerilor in special, la cultura in mod gratuit, prin intermediul cartilor.

Asa au luat fiinta micile biblioteci stradale din parcurile orasului, din statiile de autobuz. Nu trebuie sa mai insistam asupra beneficiului unei asemenea initiative, finantata prin Programul YouthBank Bacau si coordonat de Fundatia Comunitara Bacau.

Ceea ce m-a indignat, m-a scos din sarite pur si simplu este gestul incalificabil, barbar, intâlnit doar pe timpul Inchizitiei, a regimurilor naziste, a unor indivizi, care, pe furis, pe intuneric, hoteste, au distrus si au dat foc, va imaginati? – au dat foc micii si cochetei biblioteci din Parcul Cancicov. Au darâmat mai intâi de pe sistemul de prindere casuta, apoi au aprins bricheta. Au ars cartile aduse acolo de alti tineri, pentru lectura, incurajând oamenii sa citeasca, sa ofere din colectiile proprii alte carti, la schimb. Una dintre carti a scapat nearsa, poarta titlul “Vinerea neagra”, de Doru Munteanu.

Vandalii, hunii nu au reusit sa vietuiasca pe aceste meleaguri, fiind respinsi de cultura autohtona, insa, din pacate, se pare ca, in iuresul lor cuceritor, au lasat urmasi, care nu au reusit, nici dupa peste 1500 de ani, sa se civilizeze, sa asimileze minimele norme de convietuire, daramite sa fie vorba de cultura.

Ce minte, ce comportament de mistret, de patruped jigarit, inlaturat din comunitatea lui, a avut aceasta diabolica pornire? Greu de explicat, cum greu de inteles este si faptul ca, la un excelent eveniment cultural din centrul Bacaului (a cântat Goran Bregovici), “culturalii” au distrus si mica biblioteca din Piata Tricolorului, iar cartile au fost aruncate in cele patru vânturi.

Nimeni nu a vazut nimic.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

13 COMENTARII

 1. Jigodii ordinare,infecti,nici cea mai mica urma de civilizatie,suntem mai rai ca in evul mediu.Fa-i prostului ceva frumos ,ca el vine si strica.Mai bine mamele lor sadeau un copac decat sa scoata asemenea creatura.

 2. Domnule Baltatescu, va rog, hai sa nu jignim animalele!!! Daca un animal ar fi trecut pe acolo, cu sigutanta nu ar fi facut acest gest. Inca un argument, ca unii oameni sunt mai rai decat animalele.

 3. In sfarsit un articol in care OAMENII au facut ceva RAU!
  Eu nu pot sa cred cum a fost invadat centrul de cersetori si boschetari, ma referi in fata restaurantelor din Piateta, in fata la fostul Intermeridian, in fata la Profi si totusi nu deranjeaza pe nimeni. Sunt o reala sursa de microbi, sunt obraznici, dar ei sunt cetateni europeni si au drepturi!

 4. Domnii mei , un caz similar la mine in Craiova … inca de acum 2 ani de zile au fost puse 3 amplasamente de acest fel in centrul orasului cu sprijinul bibliotecii judetene…. pe principiul : ia si citeste , dar lasa si tu o carte la schimb ! in primele saptamani , a avut un impact pozitiv , treceam saptamanal pe acolo sa vad ce mai este , mai lasam si cate o carte ce nu mi se parea mie ca trebuie neaparat tinuta la colectie … dupa o luna si ceva , au spart geamurile la casute , iar pe biblioteca au aparut scris cu spray ” STIINTA CRAIOVA NU MOARE ! ” CRAIOVA E DOAR UNA ! STIINTA VA RENASTE ! … vai de capul nostru !

 5. ce e asa greu de inteles? toata lumea se intreaba mirata! asta e societatea in care traim, trebuie sa fim constienti de asta. asta e neamul nostru. asta e situatia in care ne aflam. anarhie. nu mai e nicio ordine pe strada. iei bataie si esti jefuit in centrul orasului ziua in amiaza mare. si ne intrebam cum e posibil ca noaptea sa darame tot ce le iese in cale? ce e asa greu de inteles?

 6. Cel mai probabil au fost vandalizate de tigani, puradei, cum vreti sa le spuneti. Eu sunt adolescent si cum vandalizeaza acele “biblioteci” stradale, asa ma “vandalizeaza” si pe mine pe motive prostesti care arata inteligenta lor de neandarthali: “rocker” “pletos” “fata” etc… ideea este ca sunt niste jegosi si nimeni nu o sa ii potoleasca. Ei nu pot duce mai mult, nu poti culturaliza un oras mort. Sunt ca si cancerul, nefolositori si distrug tot. Cu alte cuvinte, eu zic ca daca nu ii gazam, nu avem alte sanse

 7. Oare acesta e nivelul nostru de civilizatie?ca eu nu ma regasesc aici si ma dezic de asemenea specimene ca oameni e clar ca nu sunt.
  Autoritatile au grija sa fure din banii contribuabilului nu sa faca legi si sa vegheze sa fie respectate.
  Ar fi o intrebare din aceste discutii de pe forum:daca stiti ca sunt boschetari sa tigani sau ce-or fi ei, politia de ce nu patruleaza toata noaptea sa ii prinda?(bag seama ca erau bune scolile de corectie pt minori de pe vremuri).

 8. Bai comentatorilor, nu are nicio vina municipalitatea apropo de situatii de genul…controlati-va copiii, pentru ca sunt sigura ca nu-s numai rromii care fac astfel de gesturi. Educati-va copiii si poate ii educa ei pe tigani, dar, hei, fiecare cioara isi vede puiul frumos.

LĂSAȚI UN MESAJ